22. april 2023 ob 10:00

Dokumentarni film KITI, VARUHI PLANETA, FRANCIJA, 82 MIN / SINHRONIZIRANO / 7+

22. april je svetovni dan Zemlje. Praznujmo skupaj!

Zavod za kulturo, turizem in šport in izbrani kinematografi Art kino mreže Slovenije bomo na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, predvajali novi dokumentarni film Kiti, varuhi planeta.

Sinhronizirani dokumentarni film za vse generacije Kiti, varuhi planeta (Les gardiennes de la planete, Jean-Albert Lievre, Francija, 2023, 82 minut, distribucija FIVIA – Vojnik, 7+) je hvalnica lepoti, inteligenci in veličastnosti kitov.

V filmu odkrivamo neverjetno zgodbo o kitih, prebivalcih svetovnih oceanov, ki so ključni ohranjevalci ekosistema našega planeta že več kot 50 milijonov let. Film, ki ga je navdihnila pesem Whale Nation Heathcota Williamsa, nas popelje na potovanje, na katerem odkrivamo še neraziskana področja in komaj poznano družbo kitov – z njihovimi izjemnimi sposobnostmi in bogatim ter kompleksnim socialnim življenjem.

Z vstopnico naravoslovne razstave V vrtincu sprememb v Cankarjevem domu si lahko film ogledate po znižani ceni 3 €. Prav tako si lahko do 20. maja s kinovstopnico razstavo ogledate po enaki znižani ceni 3 €. 

Razstava V vrtincu sprememb predstavlja tipična slovenska naravna okolja, zakonitosti narave in dejstvo, da se na svetu vse spreminja. Že od nastanka se spreminja naš planet, z evolucijo se milijarde let spreminja tudi življenje. V zadnjem času velike in zaskrbljujoče spremembe v naravi povzroča človek. Razstava slikovito in interaktivno opozarja na posledice podnebnih sprememb, ki nezadržno spreminjajo naš planet; na danes pereče propadanje biotske raznovrstnosti v vrtincu šestega množičnega izumiranja vrst na Zemlji.

Film Kiti, varuhi planeta prihaja v slovenske kinematografe zahvaljujoč distributerju Fivia – Vojnik in bo premierno prikazan v programu Kinobalon na festivalu Bobri, 15. aprila v Kinodvoru. Na premieri bo z nami soavtorica razstave V vrtincu sprememb v Cankarjevem domu in pedagoginja v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, dr. Staša Tome. Film ostaja na sporedu Kinodvora tudi med prvomajskimi počitnicami.

Cena vstopnice:

4 evre