26. november 2021 ob 19:00

Literarno-glasbeni večer Splet besed 2021: Okustični

Literarno-glasbeni večer Splet besed 2021: Okustični
MIKK Murska Sobota
Petek, 26. november 2021 od 19h naprej
Koncert ob 20:30, vstopnine ni
Klubski prostor
Literarno glasbeni večer Splet besed 2021: Okustični, predstavlja zaključno dejanje Literarnega natečaja Splet besed s predstavitvijo zbornika natečaja, razglasitvijo zmagovalcev natečaja in pogovorom s člani strokovne komisije. Ob koncu uradnega dela sledi koncert Okustičnih. Koncert je predviden ob 20:30.
Časovnica dogodka:
19:00-19:05 Uvodni pozdrav
19:05-19:20 Predstavitev fizičnega zbornika natečaja z vsemi zbranimi deli tekmovalcev
19:20-19:35 Podelitev nagrad za najboljšo pesem/kratko zgodbo
19:35-20:25 Posebna oddaja Splet besed z člani strokovne komisije literarnega natečaja
20:30-22:00 Koncert Okustični
OKUSTIČNI
Mate Brodar- kitara, vokal
Karin Zemljič-vokal
Je zelo kvalitetna akustična zasedba, ki je ne glede na to, da gre “zgolj” za dva vokala ob spremljavi akustične kitare zelo žanrsko okretna in pestra. Člana si glavni vokal podajata skozi ves koncert in se breztežno prepletata v večglasju.
Repertoar nas popelje skozi intimne verzije soul, funk, RnB in klasik jazza, postreže pa tudi z pesmimi, ki si jih nikoli ne bi predstavljali v izvedbi dveh vokalov in akustične kitare.
Paša za ušesa!
ZLATA PIŠČAL 2021
Album leta – Enkratna, neponovljiva ‒ Okustični & Jadranka Juras
Vesna Milek je prvencu zapisala:
Okustični – je novi vokalno glasbeni duo, ki že s prvim singlom Pri nas in estetsko dovršenim videospotom (v režiji Nine Tratnik) daje slutiti nov glasbeni izraz in premišljen avtorski pečat. Glasbenik, vokalist, avtor glasbe in teksta Mate Brodar je z eno roko objel Karin Zemljič, z drugo Jadranko Juras in se z njima v vesternovskem slogu, kot inkarnacija Steva McQueena, zapeljal v novo zgodbo, ki je odprta kot pokrajina, po kateri se vozijo v novem videospotu, nepredvidljiva in magična, kot vokal in pojava Jadranke Juras, in mladostno igriva in sveža, kot interpretacija Karin Zemljič.
Okustični zato, pravi Mate Brodar (avtor skladbe in teksta), »ker že ime samo ponuja odprto možnost sprehajanja med žanri«. Okustični zato, ker verjamejo, da je »vse dovoljeno, dokler je okusno«. Okustični zato, ker glasbeno ustvarjanje s tremi glasovi ponuja nove poti, nove igre, nova srečanja: alkimija treh svetov v novega.
/Pri nas smo vedno slabe volje, tepe nas vesolje; pri nas se ne gleda v oči, se bolj zase drži./
A kljub rahlo pesimističnim uvodnim verzom, melodija in tekst ponujata možnost refleksije prostora in časa in tudi možnost spremembe. Ni naključje, da vsi trije ljubijo jazz: Jadranka Juras se je po umiku iz pop scene usmerila v klasiko in presenetila z albumom jazzovskih standardov Paris Honey, Mate Brodar se je po sodelovanju z Magnificom, pa po uspehu fenomena dua Da Phenomena nalezel jamajških ritmov in s projektom BRO ustvaril dva albuma in nas zasvojil v teve oglasu; Karin Zemljič je po študiju jazzovskega petja v Celovcu kot spremljevalna vokalistka dvakrat stala na odru Eurosonga, sodelovala v projektih z Big Bandom RTV ( Funkcognito) , posnela album z mednarodno zasedbo Flozell.
Za vse tri je sodelovanje korak naprej, v odprt prostor raziskovanja, tako kot cesta v neznano, po kateri se peljejo v novem videospotu, ki mimogrede, omenjeno atmosfero stanja duha naše dežele obarva v veliko.
Jadranka Juras: »Mate Brodar in Karin Zemljič sta dva umetnika, dve duši, ki dihata glasbo in s takimi ljudmi najraje sodelujem, ker vem, da je na prvem mestu glasba.
Karin bio:
Karin Zemljič se je rodila 21. 6. 1989 v Mariboru, kjer je tudi dokončala nižjo glasbeno iz kitare. Začetek šolanja je pričela z urami solopetja pri Dadi Kladenik.Diplomirala je iz jazz in pop petja na jazz oddelku Deželnega konzervatorija v Celovcu v razredu Caroline De Rooij in Carole Alston, kjer je prejemala štipendijo za naprednega učenca. Trenutno sodeluje v večih projektih kot so : Flozell, Okustični , Studio Vokal Karnten : 4rt’lstund’n , Zero Deniro…. Trenutno je zelo aktivna kot učiteljica petja na svoji glasbeni šoli Glasbena Ustvarjalnica KUD Dolina Miru v Mariboru in Murski Soboti. Kot spremljevalni vokal je sodelovala z raznimi zasedbami. ( Maraaya in MAnuella , Lea Sirk, Ana Soklič (Eurosong), Toti Big band, Simfonični orkester Rtv Slovenija,BRO, Uroš Perić, Nuša Derenda, Zlatko, Tabu, Maja Keuc, Carole Alston….) Kot glavni vokal sodeluje in je sodelovala v večih manjših jazz, pop , soul in funk zasedbah, glavni projekt je Okustični. Sodeluje pa tudi z večjimi sestavi kot so: Rtv Big Band, Špičikuc orkestra, Jazz Punt Big Band, Big Band Vrhnika, Big Band Grosuplje,..
Mate Bio:Mate bio:
Mate Brodar izvira iz glasbene družine. V mladih letih se je udejstvoval v glasbeni šoli,pri 16 začel igrati v prvi svoji glasbeni skupini, pozneje pa je doštudiral klarinet na Akademiji za glasbo v Ljubljani in pet let študiral džez petje v Grazu. Od takrat je bil dejaven v veliko skupinah, ki igrajo različne vrste glasbe, in snemal ter sodeloval z veliko imeni slovenske glasbe (Magnifico, TInkara Kovač,Rtv Big Band, Big Band Radlje,…) . Bil je pevec uspešne slovenske skupine Da Phenomena, ki je posnela dva albuma, v zadnji letih pa je aktiven predvsem s svojima projektoma BRO in Okustični.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija