6. julij 2019 ob 20:00

MIKK Électronique vol.4: Kleemar (Slo)

Sobota, 6. julij 2019
Grajsko dvorišče ob 20.00
vstop prost
__________________

Pred nami je poletni večer razgibanih ritmov elektronike. Na četrti ediciji MIKK Électronique bo tokrat za pravo glasbeno poslastico na Grajskem dvorišču poskrbel ►Kleemar◀︎

►???Kleemar ni običajen glasbenik. Je persona, ki je s pomočjo svojega raziskovalnega duha preko zaznavanja subtilnih sporočil v besedilih Aerosmithov in izdelkih firme Atari ustvarila povsem samosvoj pogled na svet ustvarjanja glasbe. Najbolj zgrešeno bi bilo in je (zgolj) trditi, da je Kleemar ustvarjalec IDM ali elektronske glasbe. Opis allrounder je zato veliko primernejši in veliko bolj ustreza njegovemu dojemanju in zajemanju glasbe z vseh vetrov.

Njegov instrument so tipke, bodisi klaviaturske bodisi računalniške ali pa tiste na ritem mašini, ki ga prisilijo, da se opogumi in začne delati lastne komade. Glasba, ki je ujeta na kleemarjevih na posnetkih, zveni natančno, čisto in zelo podrobno razdelano. Krasi ga (>posredno pa njo – glasbo<) odličen občutek za ritem, uho božajoče melodije, inovativen in enkraten občutek za recikliranje že slišanega v povsem lastno kleemarsko zvočno podobo.

* Matej Končan (kleemar) je bil rojen 20. 2. 1980 v Murski Soboti. Že v srednji šoli se je začel spogledovati z ustvarjanjem glasbe, kmalu po končani gimnaziji pa je na tem področju dosegel tudi vidnejše uspehe. Bil je idejni vodja in soustanovitelj glasbenih skupin Manul in Kleemar. Od samega začetka je sodeloval pri založbi God Bless This Mess, med drugim tudi kot grafični oblikovalec.

Od leta 2008 do 2013 je soustvarjal v slovensko-hrvaški zasedbi Lollobrigida, s katero je izdal album Pilula in imel nastope po mnogih slovenskih in evropskih odrih (petkrat tudi na enem večjih evropskih festivalov, festivalu EXIT). Eno večjih priznanj, ki potrjuje kvaliteto njegovega dela s skupino Lollobrigida, je bila nagrada MTV Adria Music Award za najboljšo regionalno glasbeno skupino. Leta 2006 je bil avtor glasbe za plesno predstavo koreografa in režiserja Matjaža Fariča z naslovom Zakaj bi me kdo ustavil. K sodelovanju ga je kot avtorja glasbe leta 2007 povabil tudi gledališki režiser Luka Martin Škof, s katerim sta ustvarila že sedem gledaliških predstav in dve prireditvi. Leta 2013 je izdal skupno ploščo s skupino TRUS! z imenom Banana Split, ki je bila sodalovanje med založbama God Bless This Mess in Moonlee records. Leta 2014 je kot avtor glasbe sodeloval pri umetniškem projektu Pres Možganov.
Trenutno ustvarja zvok in glasbo za transmedijski projekt Twisted Tales v produkciji Institute for Transmedia Design.

Avtor glasbe v gledaliških predstavah:
• 2015 // Martin Škof in Blaž Rejec: Veš, poet svoj dolg (SLG Celje)
• 2011 // Morris Panych: Sedem nadstropij (SNG Maribor)
• 2011 // Dimitrije Vojnov: sKurt (SNG Nova Gorica)
• 2010 // Conor Mc Pherson: Sijoče mesto (MGL)
• 2009 // Milan Jesih: Triko (SLG Celje)
• 2008 // Carlo Goldoni: Prebrisana vdova (Šentjakobsko gledališče Ljubljana)
• 2007 // Gregor Strniša: Driada (AGRFT Ljubljana)

Avtor glasbe za plesno predstavo Zakaj bi me kdo ustavil, režija in koreografija Matjaž Farič, 2006.
Avtor glasbe za celovečerni film Nikoli za vedno, režija Maja Prettner, produkcija MIKK, 2010.
Ustvarjanje v glasbenih skupinah Manul, kleemar, Lollobrigida, TRUS!. 2003-2013
Izdaja skupne plošče s skupino TRUS!, založbi GBTM in Moonlee rec., 2013.
Avtor glasbe za projekt Ples možganov, 2014. https://plesmozganov.si/
Avtor glasbe in zvoka pri projektu Twisted Tales, 2019. https://transmedia-design.me/sectors/cultural/twisted-tales/
___________________________
https://www.facebook.com/kleemarkleemar
https://kleemar.bandcamp.com/album/banana-split
https://soundcloud.com/kleemar
https://myspace.com/kleemar
https://gbtm.si/kleemar

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija