8. avgust 2020 ob 21:00

MIKK Kino: Animatekapod zvezdami-Fantomski deček

Sobota, 8. avgust 2020
Grajsko dvorišče ob 21.00
Vstop prost
_______________________

FANTOMSKI DEČEK (Phantom Boy; 84 minut; Francija, Belgija)

? Leo živi v New Yorku, s čepico zakriva golo glavo in je zelo bolan. Svoji sestrici Titi rad bere detektivske zgodbe. Ko odide v bolnišnico, pa ugotovi, da je lahko s pomočjo svoje volje tudi sam nenavaden junak. Zapusti lahko svoje telo in leti naokoli, kot nekakšen fantom!
S policijskim načelnikom Alexom, ki je prav tako v bolnišnici, začasno prikovan na invalidski voziček, morata New York rešiti pred skrivnostnim gangsterjem, možem spako, ki ga namerava s strašnim računalniškim virusom uničiti. Imata le 24 ur časa, da rešita mesto …
__________________
Ozadje nastajanja filma

Film se slogovno opira na klasični ameriški strip (Batman, Spider-Man, Dick Tracy, Phantom Stranger), z dolgimi sencami pa tudi na film noir. Na filmu je delalo 60 ljudi. Dve leti so potrebovali, da so končali scenarij, nato pa so tri leta animirali. Animiranje je potekalo računalniško, vendar z ročnim risanjem na tablicah. Za oblikovanje ozadja so najprej risali s kredo in voščenkami na papir, nato pa so sliko prenesli v digitalno obliko. Da bi obdržali klasični slog, so upočasnili tudi animacijo in uporabili le 12 sličic na sekundo (vsako so posneli dvakrat). Pri računalniški obdelavi so skušali obdržati zrnato sliko, ki spominja na klasične ameriške stripe.
Glas je filmu posodila slavna francoska igralka Audrey Tautou. Dečku je posodil glas 13-letni sin režiserja, Gaspard Gagnol, ki je bil sprva mišljen le za testno različico filma, toda ekipi je bil všeč in so ga obdržali.
____________
* Naprošamo vas, da se držite napotkov in smernic NIJZ. Če ste bolni, ostanite doma.

* Projekt MIKK(s)TRIP je podprt s strani Mestne občine Murska Sobota

Grajsko dvorišče Murska Sobota, Trubarjev drevored 4, 9000 Murska Sobota