7. oktober 2020 ob 20:00

MIKK Kino: Groundswell Rising (ZDA/2015)

Sreda, 7. oktober 2020
MIKKov klubski prostor ob 20.00
vstop prost
_____________
?Naslov dokumentarnega filma lahko prevedemo kot vzpon močnega občutka javnosti glede določene problematike, kakor tudi kot obsežen dvigajoč se val morja. Oba prevoda sta primerna za dokumentarec o hidravličnem lomljenju z vidika negativnih učinkov frakinga na okolje in ljudi. Prvi prevod namreč kaže na vse večjo ozaveščenost in nasprotovanje skupnosti takšnemu škodljivemu izkoriščanju naravnih virov, drugi prevod pa na potencialno nevarnost dviga morske gladine, kot posledice segrevanja ozračja, na katero v največji meri vpliva človekovo izkoriščanje fosilnih goriv.
Film si s pozivi po spoštovanju človekovih pravic, javnega zdravja in družbene pravičnosti prizadeva ozaveščati in opolnomočiti gledalce za pozitivne spremembe v njihovem, od frakinga ogroženem, okolju.
Preko intervjujev in resničnih zgodb v filmu spoznamo starše, znanstvenike, umetnike, učitelje, duhovnike, podjetnike in javne uslužbence, ki so prepričani, da ta sporna oblika črpanja plina predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi in okolja. Spremljamo jih kako z globokim moralnim prepričanjem nasprotujejo eni od najmočnejših industrij na svetu.
Posebnost dokumentarnega filma, v primerjavi s podobnimi dokumentarci, je odkrit poziv skupnosti k aktivizmu, brez želje po trženju, saj ustvarjalci spodbujajo javna predvajanja v skupnostih, ki jih ogroža fraking.
Dokumentarni film je v angleškem jeziku brez slovenskih podnapisov.
* Prosimo vas, da se dogodka udeležite le, če ste zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj) ali ste bili v zadnjih 14 dneh v kontaktu z osebo z znaki COVID-19. Dosledno upoštevajte navodila NIJZ in organizatorja ter upoštevajte medosebno razdaljo, ki je najmanj 1,5 oz. 2 metra.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija