8. avgust 2019 ob 21:30

MIKK Kino: Selekcija izbranih projekcij Festivala StopTrik

Četrtek, 8.8.2019
Grajsko dvorišče ob 21.30
_____________________
?V tokratnjem MIKK Kinu bomo gostili izbrane filme stop animacije Mednarodnega Filmskega Festivala StopTrik Festival

?O 9. StopTrik MFF
* Mednarodni filmski festival StopTrik (www.stoptrik.com), ki poteka pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže v Mariboru, je največji festival stop animacije v Evropi in v mednarodnem svetu animacije slovi po svojih s skupnostjo povezanih vsebinah, ki predstavljajo kakovostne animacije in spodbujajo kritično razmišljanje o umetnosti in družbi.

Deveta edicija StopTrika bo naslovila tematike povezane z filmskimi ustvarjalkami in s pravicami žensk v kontekstu novih kulturnih, družbenih in političnih okoliščin. Filmski program, ki bo predstavljen na 9. StopTriku MFF, razkriva večplastne vidike ženskega ustvarjanja animiranih filmov in poudarja ženske umetnice, pomembne tako v zgodovini kot sodobnosti animiranega filma. Program raziskuje težnje ženskega filmskega ustvarjanja in priznava eksperimentalne in intermedijske zvrsti, ki jih zasledujejo različne umetnice. Umetnost animiranega filma je soočena z drugimi formami, ki so pogosto marginalizirane v kanonu filmske zgodovine, kot sta video art in fotografski kolaži.

Občinstvo, ki ni seznanjeno z animacijo, bo presenečeno nad povezavami, ki jih gradimo med temami in motivi animiranega filma ter igranega filma, dokumentarci in grafičnimi romani. Občinstvo in ustvarjalce_ke bomo skozi projekcije animacij, pogovore z avtoricami, razstave… povabile_i h kolektivnemu intelektualnemu razmisleku znotraj dveh osnovnih izhodišč: “Feminizem je futurizem” in “Kontekst je pomemben”.

Deveta edicija festivala se bo odvila med 3. in 6. 10. 2019, krajša izvedba festivala pa bo v novembru potekala še v poljskem Lodzu.

Lepo povabljeni.

* V primeru dežja bodo projekcije potekale v MIKKovem klubskem prostoru.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija