7. avgust 2023 ob 09:00

MIKKova poletna šola animacije

MIKKova poletna šola animacije

V sodelovanju z Inštitutom za transmedijski dizajn

Kdaj?
7.8. – 25.8.2023
Od ponedeljka do petka
10.00 – 15.00

Kje? Mladinski informativni in kulturni klub – MIKK

Kaj?
Zvite pravljice ponujajo nov pogled na otrokom poznane zgodbe, in sicer na način, ki jih uči empatije, ljubezni in razumevanja. Projekt se ukvarja z reinterpretacijo najbolj znanih pravljic svetovne dediščine na način, da v pripoved vnaša elemente stigme kot so fizična zloraba, psihična, spolna, rasna, statusna.

Animirano serijo sestavlja šest spletnih epizod od katerih je prva v seriji Prava pepelka / Cinda Real bila prikazana na že več kot 40 svetovnih festivalih, kjer je do sedaj prejela 15 nagrad. Pravi Roland, tretja v seriji 6 animiranih zgodb je predmet MIKKove poletne šole animacije.

Pod menstorstvom Ane Ivanović, oblikovalke in ilustratorice, bodo izbrani udeleženci oblikovali zgodboris (ilustrirani potek zgodbe) in takoimenovani animatic (animirani potek zgodbe) ter se seznanili s celotnim procesom ustvarjanja risank.
Več o celotnem projektu twistedtales.tv

Zakaj?
Pravi Roland (Real Ralph) je zgodba o avtističnem dečku, naša reinterpretacija znane zgodbe Motovilke (Real Punzel). Roland je otrok, ki se do ostalih vrstnikov obnaša nekoliko drugače. On je deček z avtizmom. Njegova mama, ki je zaradi duševne motnje svojega sina razburjena in zgrožena ob misli, da bodo njenega ljubega otroka v šoli zaradi prisotne hibe ustrahovali in zasmehovali, se odloči, da bo fanta poučevala doma. Roland ne sme iz hiše in zato tudi nima nobenih prijateljev. Nekoč čisto slučajno spozna deklico, ki živi v bližini in ona ga sprejme takšnega, kakršen je, ne diskriminira ga zaradi njegove “drugačnosti”. Vse dokler mama o tem ne izve. Zaprepadena prepove Rolandu, da bi se še kdaj družil s to deklico. Šele ko mama uvidi, da je njen otrok potrt in žalosten, ker je tako sam, končno spozna, da svojega sina ne more držati “zaklenjenega” v hiši, da bi ga zaščitila pred “svetom”, zato se omehča ter jima odpre pot k prijateljstvu.

Za koga?
Za srednješolce in študente z izkušnjami v risanju in / ali animiranju.

Trajanje:
3 tedne, vsak dan od pon. do pet., od 10.00 do 15.00

Predavateljica:
Ana Ivanović (umetniški vzdevek: Vayverne) je grafična oblikovalka in vizualna umetnica iz Podgorice v Črni gori. Trenutno opravlja magistrski študij grafičnega oblikovanja na Fakulteti za likovno umetnost in se ukvarja z mnogimi vizualnimi disciplinami, kot so: fotografija, ilustracija, grafične komunikacije, animacija, tipografija… Ana ima veliko strast do umetnosti v vseh oblikah – knjige, risanke in igrice so ji najljubše. Zunaj vizualnih umetnosti Ana Ivanović piše pesmi in kratke zgodbe ter organizira oblikovalske festivale in pesniške večere po vsem Balkanu.

Prijave
Za udeležbo na poletni šoli animacije je potrebno poslati življenjepis na info@mikk.si , z naslovom Prijava na poletno šolo animacije, najkasneje do petka, 21.7.2023. Izbranih bo 8 udeležencev. O izboru bodo udeleženci obveščeni 24. 7. 2023.

UDELEŽBA NA POLETNI ŠOLI ANIMACIJE JE BREZPLAČNA.