13. junij 2024 ob 19:00

”Na preži” – 29. slovenski dnevi knjige v Murski Soboti

⏰Četrtek, 13. 6. 2024 
19.00 DRAGICA HARAMIJA / pogovor /MIKK

⏰Petek, 14. 6. 2024 
17.00 – 20.00 knjižni sejem /terasa MIKK
18.00 MATIC AČKO, osrednji literarni gost
18.40 Odprto branje literarnih ustvarjalcev

⏰Sobota, 15. 6. 2024 
9.00 – 14.00 knjižni sejem in sejem stripov /grajsko dvorišče
10.00 PUPILLA: Mala kokoška peče kruh, predstava za otroke
10.40 Otroška in mladinska literatura (branje)
11.30 KU KU: Mojca Andrej, Peter Andrej, Bojan Sedmak, Bojan Tomažič
12.30 – 14.00 Literarna kavica in odprti mikrofon

V četrtek, 13. 6. 2024, ob. 19. uri se bo v prostorih MIKK odvijal pogovor s strokovnjakinjo za otroško in mladinsko književnost in programsko vodjo festivala Oko besede red. prof. dr. Dragico Haramija. Zakaj ni vse slikanica, kar ima slike, in zakaj ni vseeno, kaj beremo otrokom? Kaj odlikuje odlično otroško in mladinsko literaturo? Kakšno priložnost že 28 let za regijo predstavlja slovenski festival otroške in mladinske književnosti Oko besede in zakaj si vsi želijo dobiti nagrado večernica? Z gostjo bo po literaturi za mlade listala mag. Norma Bale.

V petek, 14. 6. 2024, se dogajanje seli na našo čudovito teraso najprej s knjižnim sejmom, ob 18. uri pa bomo prisluhnili osrednjemu gostu festivala, mlademu pesniku MATICU AČKU, oblikovalcu, fotografu in literarnemu ustvarjalcu, rojenemu 11. decembra 1991 v Mariboru. Trenutno je en najvidnejših slovenskih predstavnikov na področju slam poezije, ki redno nastopa po vsej Sloveniji in v tujini ter tudi sodeluje pri organizaciji slamovskih večerov. REKVIEM ZA SNEG, njegov težko pričakovani pesniški prvenec, predstavlja pretresljivo družbenokritično in intimno izpoved posameznika ter prikazuje sodobni duh časa skozi pesmi, ki so izjemno komunikativne in angažirane. Pesnik se loteva najrazličnejših vsebin, od okoljske problematike, ki predstavlja glavni tematski fokus zbirke, do prevpraševanja sodobnih družbenih mehanizmov ali reflektiranja bivanjskih vprašanj ter lastne pozicije v svetu.

Pogovor z avtorjem bo vodila pesnica in pisateljica Lučka Zorko. Po nastopu sledi skupno branje prijavljenih avtorjev.

Slovenske dneve knjige NA PREŽI 2024 v Murski Soboti bomo zaokrožili z bogatim sobotnim dogajanjem na grajskem dvorišču, kjer se bo knjižnemu pridružil še sejem stripov, ki zagotovo predstavlja posebno in samosvojo nišo založniške produkcije.

Dogajanje na odru pa bo prav tako pestro. Ob 10.00 nas bo obiskalo Lutkovno gledališče PUPILLA s predstavo za otroke MALA KOKOŠKA PEČE KRUH, ki skozi dogodivščine Male kokoške otrokom predstavi, kako se peče kruh, kako dobimo moko ter kako je pomembno, da si pomagamo. Predstava spodbuja otroke k aktivni udeležbi in tako na interaktiven način približuje vrednote ljudskih pravljic, začinjene s sodobnimi problemi.

Po predstavi bomo prisluhnili novitetam na področju otroške in mladinske književnosti prijavljenih avtorjev in založnikov. 

Ob 11.30 nas bo s strnjenim glasbeno-performerskim nastopom obiskala mini založba Kluba KU KU. PIJANI ČOLN, knjiga pesmi + CD: Bojan Tomažič, Slobodan Janković. V DELTI JEZIKA; CD box s 5 albumi: Peter Andrej. + PREHODI/TRANSITIONS, prevodi puščavskih pesmi + nova izdaja romana KAVČ UČITELJICE VERONIKE; Mojca Andrej. Knjiga TNALO PESMI in nov CD – DAJ DEMO: Bojan Sedmak.

Dogajanje bomo ob kavici sklenili z branjem prijavljenih avtorjev.