18. september 2020 ob 18:00

Odprto obrobje: MON- ”Distorzija telesa”

MON: ”Distorzija telesa”
Odprtje razstave grafik
MIKKova galerija Odprto obrobje
Petek, 18. september 2020
ob 18.00
vstop prost
______________________
Distorzija izhaja iz razčlenitve telesnih form in rekonstrukcije v ponovno tvorbo, ki naj bi predstavljala ti. novo telo. To se tiče prve večje serije grafičnih del v tehniki suhe igle iz leta 2019, katero je avtorica naslovila Avtoportret. Distorzija kot popačenje ali deformiranje nečesa, je lahko izredno zanimiv pojav, kadar se ga lotevamo v likovni umetnosti. S tem ko formi spremenimo njeno prvotno stanje, se dotaknemo čutnega zaznavanja in gledalcu ”pomagamo” vzbuditi estetsko čustvo, ki je pomembno pri interpretaciji likovnega dela.
Občutek fragmentacije je najbolj prisoten v seriji Avtoportret, kjer so grafike, lahko samostojne celote ali pa posamične podobe njenih delov telesa. Projekt je nastal kot posledica prevpraševanja o lastni identiteti, izvoru in družbenih ter kulturnih vplivih, ki spreminjajo njeno telo. Kdo pravzaprav sem? Je bilo tisto sitno vprašanje, ki jo je bodrilo že nekaj časa. Projekt je sprva nastal kot ideja v fotografskem mediju, raziskovanju svojega telesa oz. tistih predelov, ki so njenim očem nevidni. Fotografije so nastale kot približki, črno-belih povečav stika kože s kožo, nastanek gub in samosvojih form, ki se pletejo po telesu. Te fotografije je avtorica prenesla v drug, bolj kompleksen medij – grafiko.
Serija je sestavljena iz 34 cinkovih plošč, ki so bile razrezane iz ene plošče, dimenzije 50 x 70cm. Dimenzije plošč so rezane po osrednjem odtisu grafike ”34 skritih jazov”, ki je sestavljena v kompozicijo zlatega reza. V konici je osrednja točka ena izmed najmanjših plošč, podoba popka. Grafika ” Metamorfoza V” je raziskovanje form in gub v smislu iskanju novih teles. Kompozicije so sestavljene iz različno kombiniranih plošč in so v nekem smislu sestavljanka likovnega jezika. Nenazadnje grafika ”Hommage”, ki je bila ustvarjena kot zadnja v tem ciklu, ne vsebuje fizičnih odtisov kompozicij iz 34 plošč, temveč le spomin nanje. Skuša se osredotočati predvsem na celostnost grafičnega lista, ki gledalca pelje po intimnih poteh linij in teksture grafične tehnike suhe igle. V procesu gravure oz. močnega pritiska igle v ploščo se je vzpostavilo razmišljanje o plošči kot o materiji – o telesu. Linije, ki jih ustvarja z ostro konico pa so prispodoba družbenih in okoljskih vplivov, katerim ljudje ne moremo ubežati. Vsako telo je zaznamovano, bodisi z notranjimi bolečinami ali pa z zunanjimi vplivi pri katerih nastajajo brazgotine oz. praske, ki oznanjajo določeno zgodbo.
Avtoportret danes dojemamo skrajno površinsko. Tako imenovani ”selfiji” ali sebki so v tem stoletju oznanilci dokaza človeškega obstoja v določenem okolju in v določenem času. Kaj stoji za tem, pa je bistveno bolj presunljivo. Zgodbe, izkušnje in vplivi, ki se v teh sebkih ustvarijo, so lahko le še pozabljeni odtisi grafik.
Idejo o telesnosti in materiji je nadaljevala v seriji Forma Viva, ki je nastala v tehniki litografije. Človeško formo je avtorica spremenila v imaginarno podobo spontanega risanja na kamen. Ta se je izčistila in tako so preko telesnih gub nastali prostori abstraktnega razmišljanja. Tehnika ji je omogočila, da so prehodi med likovnimi prostori mehkejši in zato subtilnejši. Sledila je nekakšnemu svobodnejšemu duhu in dinamiki, ki ji jo je tehnika narekovala.
______________
* Projekt Odprto obrobje je podprt s strani Mestne občine Murska Sobota
Naprošamo vas, da se na dogodku držite napotkov in smernic NIJZ. Če ste bolni, ostanite doma.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija