16. julij 2021 ob 18:00

Odprto obrobje: Samir Cerić Kovačević- ”Transkripti prostora”

Petek, 16. julij 2021
MIKKova galerija Odprto obrobje
ob 18.00
vstop prost
___________
?”Pred nami je serija avtorskih zapiskov s fotografsko kamero s podpisom Samirja Cerića Kovačevića. Ko gremo skozi galerijo, smo priča zgodbi o izkušnji. Tako kot avtorja, lahko tudi nas motivi presenetijo, razžalostijo, razveselijo ali predstavljajo. Predstavljene so značilnosti minljivosti, izražene z delovanjem zoba časa. Pri srečanju s temi deli smo priča spominskim povezavam. Kot predmet fotografiranja avtor vzame zastarelo arhitekturo. Med razvojem projekta je opustil dokumentiranje. Korak naprej gre v umetniškem razmišljanju. Idejo o razmerju med prostorom in zunanjostjo beleži dobesedno, vendar na avtorski način. Podrobnosti, opažene na motivih, se pred nami pojavijo kot avtorjeva umetniška dejstva.
To razstavo predstavljam kot projekt, ker nosi značilnosti premišljene celote. Sortiment je povezan s problematizacijo razmer in vtisom nedavnega trenutka. Obstajajo vrata, okna, včasih opomba o stanju v notranjosti in spremembah, ki so se zgodile skozi čas, na primer rast rastlin zunaj, pa tudi znotraj. Le v manjšini del opazimo razširjene posnetke dotrajane, zanemarjene arhitekturne zgradbe. Ponekod najdemo grafite na stenah, vendar jim avtor ne pripisuje pomena. Zanj je pomembnejši odnos med notranjostjo in zunanjostjo. Skozi odprtine v stenah opazimo bujno naravno rast. Bogastvo zelenih tonov in razpršeni drobci zasenčijo uničene detajle okvirja. Sledi časa, obraba materialov, spremembe skozi čas postanejo umetniški material. Vpliv časa avtor zaznava kot sodelavca.
Fotografija v pristopu Samirja Cerića Kovačevića pridobi dramatičnost z izbiro izrezov. Načrti, delovne površine so v optimalni komunikaciji s formatom. Trdna kompozicija, bogastvo, pogosto tonske gradacije, solidna povečava so pomembne značilnosti fotografskega projekta. Popolnoma realen motiv je avtorstvu dalo izvrstno kadriranje. Pred sabo imamo kompozijcije na robu nadrealnega, a ostajamo vezani na motiv. Očitno je, da je avtor odvisen od figurativne oblike in je noče prikriti.”
_______
Eugen Borkovsky, VIII. 2020.
➡︎Samir Cerić Kovačević (1982) se že vrsto let profesionalno ukvarja s fotografijo. S fotografijo raziskuje različne teme, vključno s portreti, dokumentarno fotografijo, trenutki v vsakdanjem življenju, človekovo povezanost z naravo. Njegovo delo se sprašuje o mejah fotografije kot dokumentarne raziskave in osebnih izkušenj z uporabo naravne svetlobe za raziskovanje “nevidnega” dela identitete oseb, ki jih fotografira. Kot uradni fotograf deluje tudi na številnih umetniških prireditvah v svoji domovini in v več evropskih državah. Svoja dela je predstavil na več samostojnih in več izbranih, skupinskih razstavah na Hrvaškem in v tujini.
________
* Projekt Odprto obrobje je podprt s strani Mestne občine Murska Sobota
** Dogodek bomo izvedli v skladu z napotki in ukrepi NIJZ

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija