4. december 2020 ob 18:00

Odprto obrobje: Tilyen Mucik- ”Herbarij”

????????? ????????
Petek, 4.12.2020 ob 18.00 na našem FB profilu
?????? ????? – ”????????”
Rastline so avtoričin predmet fascinacije iz otroštva – najprej v šopkih, nato v obliki suhih rož v herbariju, iskanju imen cvetlic in beleženju podatkov. Zanimanje za cvetlice je posledično zakoreninjeno v njenem umetniškem ustvarjanju.
V svojih projektih se ukvarja z botanično fotografijo, alternativnimi fotografskimi tehnikami, s skenografijami tihožitij in botaničnimi eksperimenti. Rastline občuduje v botaničnih vrtovih, na sprehodih in med gojenjem le-teh doma. Opazuje njihove liste in cvetlične popke ter jih uporablja v svojih eksperimentih in fotografijah.
Avtorica s projektom fotografskega herbarija nadomešča klasični herbarij in vzporedno prevprašuje sistem in delovanje rastlinskega sveta ter ekološki vidik našega časa. Postopek izdelave herbarija rastline obvaruje pred popolnim propadom in jih ohranja v času.
Fotografski herbarij pa avtorici s fotografiranjem rastlin omogoča beleženje in ohranjanje spominov ter občutij ob fascinaciji nad rastlinjem.
– Anja Seničar-
___________
??????? ????? (1995) je diplomirala na Visoki šoli za storitve (VIST), na oddelku za Fotografijo v Ljubljani z diplomskim delom Flora Femina – združevanje ženskih in botaničnih motivov v polju fotografije. Podiplomski študij nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – Oblikovanje vizualnih komunikacij / Fotografija.
Na festivalu Rovinj PhotoDays je s serijo ”Pink” prejela drugo mesto v kategoriji ”Umetniški koncept” in razstavljala na skupinski razstavi v Mestnem muzeju Rovinj. Njena dela so bila razstavljena doma in v tujini (MSUM – Ljubljana, Galerija Fotografija – Ljubljana, Cirkulacija2 – Ljubljana, Layerjeva hiša – Kranj, Galerija Tir – Solkan, Galerija Photon – Ljubljana, Fbunker – Velenje, Mi Ka Do – Ljubljana, Aksioma – Ljubljana, Mestni muzej – Rovinj, Muzej za umetnost in obrt – Zagreb). Nekatere serije so objavljene v britanskih (Wotisart?, SemiMagazine), ameriških (Float magazine, Shuba magazine, F-stop magazine) in kanadskih (Terroir magazine) revijah.
Zadnja ustvarjanja vsebujejo preplet botanične fotografije, alternativnih fotografskih postopkov in eksperimentov z rastlinami.
___________
* Projekt Odprto obrobje je podprt s strani Mestne občine Murska Sobota

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija