14. april 2021 ob 18:00

ONLINE / Splet besed: Denis Režonja

MIKK Murska Sobota
Sreda, 14. april 2021 ob 18h
V živo na naši Facebook strani
____________
?Splet besed je spletna pogovorna oddaja, ki jo skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko. V oddaji, ki bo potekala vsako drugo sredo ob 18. uri, bomo spregovorili širše o književnosti.
Gostili bomo mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature.
Občasno bomo v oddaji tudi predstavili kakšno novo literarno delo, obeležili kako spominsko obletnico in priredili kakšen večer branja proze v živo.
➡︎Gost 8. oddaje Splet besed bo Denis Režonja.
23-letni avtor Poezije pepela iz Murske Sobote, Denis Režonja, ki je pred kratkim diplomiral iz slovenistike in anglistike, se v prostem času aktivno ukvarja z glasbo ter s pisanjem proze in poezije. Ob pričakovanju izida svoje prve pesniške zbirke piše tudi svoj prvi roman in v studiu Tilena Sapača v Murski Soboti počasi končuje s snemanjem svojega prvega glasbenega albuma.
Ljubezen do umetnosti je Režonja začel gojiti v začetku srednje šole, ko je dojel, da ima zanj poseben pomen. Odločilen vpliv sta nanj imela njegov srednješolski profesor slovenščine, Franci Just, ki ga je posebej navdušil za književnost, ter obisk koncerta Metallice, ki ga je prepričal, da si mora v življenju zadati cilj postati umetnik s kvalitetnimi stvaritvami. Preden pa se je lotil svoje prve pesniške zbirke, se je odločil za nadaljnje izobraževanje o književnosti na Filozofski fakulteti v Mariboru, s čimer bi okrepil svoje znanje, ki bi mu pripomoglo pri ustvarjanju in izpopolnjevanju svojega dela.
Poseben navdih za pisanje poezije sta mu dala Dantejeva Božanska komedija in poezija Franceta Prešerna ter avtorji romantične književnosti. Tako si je izgradil temelje svojega sloga in se naprej preizkusil v pisanju tradicionalnih pesniških oblik. Slog je skušal nadgraditi s sestavljanjem izvirnih stalnih pesniških oblik ter združevanjem že obstoječih, kot sta npr. vilanela in sonet. Pri tem se pogosto poslužuje slikanja narave, katere podobe uporablja za oživljanje svojih metafor. V ravnovesje skuša postaviti občutja žalosti in veselja, pesimizma in optimizma ter potrtosti in upa. Zanimivo se mu zdi v poezijo vključevati mitološke motive (še posebej iz slovanskih virov). S temi ponekod gradi temačno nadnaravno vzdušje. Nazadnje v svoji poeziji izkazuje še ljubezen svojemu rodnemu kraju.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija