28. junij 2023 ob 20:30

Soboški dnevi 2023: FOLKART: ČEŠKA IN KITAJSKA

20.30 FOLKART: ČEŠKA IN KITAJSKA

Prizorišče: grajska ploščad

Folklorni festival Folkart že več kot tri desetletja prikazuje tradicijske umetnosti sveta. Je eden izmed najbolj prepoznavnih in najvidnejših evropskih ter svetovnih folklornih festivalov. Folklorne skupine bodo v Mursko Soboto prinesle pravo dragocenost – kulturno dediščino, ljubezen do svojih korenin in ponosno držo ambasadorjev tradicijske kulture. V okviru 35. Folkarta bodo v Murski Soboti nastopile skupine iz Češke, Kitajske, Bolgarije in Indonezije.

ČEŠKA – Folklorní soubor ŠOTYŠ, Milotice

Mlada folklorna skupina Šotyš prihaja iz vasi Milotice v Južni Moravski, ki je od Brna oddaljena slabih 45 kilometrov. Ime so si nadeli po starem srednjeevropskem plesu šotiš, ki velja za predhodnika polke. Moravska je regija, kjer je folklora sestavni del življenja. Polna barv, okusov in več sto let starih plesov, parad ter festivalov, s katerimi ljudje še danes živijo na polno. Prav posebno mesto med njimi ima moški ples verbuňk, ki ga je zaradi edinstvenosti Unesco uvrstil na svoj seznam svetovne kulturne dediščine. In skupina Šotyš je na izvajanje tega plesa še posebno ponosna.

KITAJSKA – The Folk Dance Ensemble of Zhejiang Conservatory of Music, provinci Hangzhou in Zhejiang

Kitajska – dežela cesarjev, šaolinskih menihov in dinastij, velikega kitajskega zidu in ogromnih razdalj. Kitajska kultura spada med največje in najstarejše v zgodovini človeštva. Šola ljudskih plesov konservatorija za glasbo iz mesta Hangzhou na svež način predstavlja tradicijo ljudstva Han v provinci Zhejiang, iz bogate etnične ljudske plesne zakladnice pa izvaja izvirna, izbrana dela manjšin, kot so Sha in Dai, mongolska, ujgurska in tibetanska. Njihov bogat in barvit etnični slog žanje nedeljena priznanja.