6. oktober 2021 ob 18:00

Splet besed: Aleš Ropoša (predstavitev pesniške zbirke ”Planet Goričko”)

MIKK Murska Sobota
Sreda, 6. oktober 2021 ob 18h
Hibridni dogodek
Ogled bo možen v živo v MIKKovem klubskem prostoru ali preko Facebook strani
Ogled oddaje v živo bo mogoč za omejeno število ljudi ob upoštevanju pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani).
______
?Splet besed je spletna pogovorna oddaja, ki jo skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko. V oddaji, ki bo potekala vsako drugo sredo ob 18. uri, bomo spregovorili širše o književnosti.
Gostili bomo mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature.
Občasno bomo v oddaji tudi predstavili kakšno novo literarno delo, obeležili kako spominsko obletnico in priredili kakšen večer branja proze v živo.
?Gost 20. oddaje Splet besed bo Aleš Ropoša – Alexio.
►PREDSTAVITEV PESNIŠKE ZBIRKE PLANET GORIČKO PESNIKA ALEŠA ROPOŠE
Skupaj z avtorjem bomo predstavili njegovo novo pesniško knjigo. Pesniška zbirka Planet Goričko (Kulturni center Maribor, 2021) ne vnaša v sodobno slovensko poezijo samo neko novo videnje, nov pogled na »podeželsko,« ampak pomeni osvežitev slovenskega pesniškega prostora nasploh.
Kopno se zapira, ne vidiš luči,
odprti ocean je pred tabo, se veslati bojiš.
Jej, moli, ljubi – povrnile se ti bodo moči,
ne obupaj nikoli, vedno bodo s tabo ljudje.
Polno čeri je pred tabo mornar,
premagane bodo, če boš le pljunil v dlani.
ALEŠ ROPOŠA – ALEXIO – rojen leta 1994 v Murski Soboti, živi in ustvarja v Trdkovi na Goričkem. Doštudiral je delovno terapijo. Piše kratko prozo in daljše povesti, poezijo in dramske igre. Od leta 2017 do danes je bil za svoje pisanje nagrajen ali se uvrstil med finaliste na kar nekaj literarnih natečajih. V letih 2017, 2018 in 2019 se je uvrstil na regijsko tekmovanje mladih literatov Urška. Oktobra 2020 je pri založbi Volosov hram izšel njegov kratkoprozni knjižni prvenec Novo upanje, letos pa pesniška zbirka Planet Goričko.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija