28. april 2021 ob 18:00

Splet besed: Tonja Jelen

MIKK Murska Sobota
Sreda, 28. april 2021 ob 18h
V živo na naši Facebook strani
_____________
?Splet besed je spletna pogovorna oddaja, ki jo skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko. V oddaji, ki bo potekala vsako drugo sredo ob 18. uri, bomo spregovorili širše o književnosti.
Gostili bomo mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature.
Občasno bomo v oddaji tudi predstavili kakšno novo literarno delo, obeležili kako spominsko obletnico in priredili kakšen večer branja proze v živo.
➡︎?Gostja 9. oddaje Splet besed bo Tonja Jelen.
Tonja Jelen (roj. 1988) je diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti (2012, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru). Je literarna kritičarka, moderatorka literarnih dogodkov in pesnica.
Je soustanoviteljica literarno-jezikoslovne revije Liter jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, leta 2012 je imela samostojno predavanje na festivalu Romano Chon. Leta 2014 je izvedla predavanje na Primorskih slovenističnih dnevih, dve leti pozneje pa na humanističnem srečanju v Novi Gorici, oboje s področja slovenskega leposlovja.
Piše eseje, strokovne članke s področja literature, spremne besede k leposlovnim delom in literarne kritike za različne medije. Leta 2016 je pri založbi Litera izšel pesniški prvenec Pobalinka. Leta 2018 je pri mariborski založbi Kulturni center izšel zbornik Rokerji pojejo pesnike, pri katerem je bila urednica za literarni del. Druga pesniška zbirka je Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center Maribor, 2020). Zamislila si je fanzin Literarna krpanka (2013), ki je izšel tudi kot istoimenski zbornik, ki ga je tudi uredila (Kulturni center Maribor, 2020).
Kot ožji del uredniškega odbora sodeluje z revijo Spirala (2015–), bila je urednica za poezijo pri ArsLitera (2017/2018).
Leta 2015, 2019 in 2020 se je po mnenju strokovne žirije uvrstila v finale Pesniškega turnirja založbe Pivec. Pesmi objavlja v različnih leposlovnih revijah in na spletnih portalih, med drugim je bila 2016 njena poezija uvrščena v Rukopise in leta 2019 v antologijo Slišiš goreti sonce. Nekaj njenih pesmi je prevedenih v različne jezike, dve sta uglasbeni (Feferon, Rokerji pojejo pesnike).
Vodi literarne pogovore; od leta 2017 tudi pri projektu Literarni zdaj-trk v Kibli v sodelovanju z X-OP v Mariboru (The other words/Druge besede), med letom 2011 in 2012 je vodila in urejala literarno oddajo Anima-lit na radiu MARŠ.
Od leta 2019 ima status samozaposlene v kulturi.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija