Prekmurje na krožniku

Ste za košček Prekmurja na krožniku? Zakaj ne kar v paviljonu Expano, v restavraciji Expano Food&drink na terasi ob Soboškem jezeru, kjer nas že pričakujejo.

Tukaj nam postrežejo najboljše, kar ponuja zakladnica pomurskega kulinaričnega ustvarjanja. Od odličnih okusov tradicionalnih jedi do drznih kulinaričnih umetnin. Prepriča nas domač vonj pečenega kruha v krušni peči, pripravljen iz moke iz Babičevega mlina kot tudi okus tradicionalnega bograča ali govedine v bučnem olju “esigflajš”. In greh je ne poskusiti langaš, koline, kislo juho, dödole, retaše ali prekmursko gibanico, prleško gibanico ali tünko.

 

In še recept, ki ga zna pripraviti vsaka gospodinja: LANGAŠ

 

Sestavine: 750g bele pšenične moke, 375g kuhanega krompirja, 40g kvasa, 450g mlačne vode, 1 žlička soli, 1 žlička sladkorja ali medu, olje ali mast za cvrtje.

Priprava: Kvas nadrobimo v čajno šalčko, dodamo žličko sladkorja ali medu in prelijemo s toplo vodo. Vse skupaj premešamo in počakamo, da začne kvas delovati. Moko in sol zamešamo v veliki skledi in dodamo kvas. Ohlajen krompir pretlačimo skozi grobo cedilo ali sito za krompir ter ga dodamo moki. Začnemo mesiti in dodajamo mlačno vodo. Testo gnetemo toliko časa, da dobimo gladko maso. Pustimo, da vzhaja kakšnih 30 minut v pečici, ki smo jo pred tem nekoliko ogreli in izključili. Iz testa oblikujemo kepice, ki jih pred cvrtjem raztegnemo podobno kot testo za pico, v velikosti ponve, v kateri bomo cvrli. V ponev nalijemo olje ali v njej razpustimo mast, tako da se langaš ob cvrtju ne bo dotikal dna, ampak bo ostal na vrhu. Langaš je pečen, ko dobi na obeh straneh zlatorumeno barvo.

Recept: Matej Fišer, Tradicionalna prekmurska kuharica