Slavnostno polaganje spotikavcev – tlakovcev spomina

V Lendavi in Murski Soboti je 17. septembra 2019 potekalo slavnostno polaganje spotikavcev – tlakovcev spomina. Obe mesti sta tako dobili prve spotikavce pred hišami, kjer so nekoč živele judovske družine. Idejo za položitev sta dala Robert Waltl, direktor Judovskega kulturnega centra Ljubljana, ter Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine – Sinagoga Maribor. Častni pokrovitelj projekta v Sloveniji je predsednik republike Borut Pahor.

Projekt Spotikavci oziroma Stolpersteine avtorja Gunterja Demniga se je pričel leta 1992 z željo, da bi na nek način obudili pozabljene žrtve nacizma. Spotikavec je kamniti tlakovec, prevlečen s slojem medenine, v katerega so vgravirani osebni podatki posamezne žrtve holokavsta. Stolpersteini so do danes postavljeni na 1200 lokacijah v različnih državah.

V Murski Soboti so spotikavce položili pred hišami soboških družin Berger, Hahn in Frim, pomembnih in omembe vrednih članov pomurske judovske skupnosti, katerih člani družin so postale žrtve holokavsta.

V Lendavi so spotikavci našli mesto pred hišami judovskih družin Blau, Balkányi, Schwarz , katere je vredno omeniti zaradi njihovih dejanj in pomembnih del, ki so jih opravljali v zlati dobi meščanstva.