Zeleni zaklad ob reki Muri

Čemaž (tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec) je trajnica z zdravilnimi učinki. Številna imena, ki se uporabljajo za čemaž, kažejo na razširjeno uporabo v preteklosti, izvirajo pa iz določenih značilnosti rastline (vonj po česnu, rjavi medvedi radi jedo čemaž, listi suličaste oblike …).

 

Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, učinkuje razkužujoče in je dobro sredstvo proti glistam v črevesju, čisti kožo in posledično odpravljal izpuščaje in lišaje, pospešuje celjenje ran in blagodejno vpliva na celo telo. Čemažev sok naj bi celil rane. Poleg tega je učinkovit proti astmi, znižuje holesterol, odvaja seč iz telesa in niža vročino.

 

Vse uporabnosti tega zelenega zaklada, ki raste v izobilju ob reki Muri so spoznali ljubitelji narave v nedeljo, 7. aprila, na delavnici na prostem, v Krogu ob brodu. Čemažev dan organizira društvo Panonetum v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Zbrani so nabrali užitne divje rastline (kopriva, čemaž, hmelj, idr.), prepoznali pasti in uporabnost, pripravili juho iz kopriv, poskusili čaj iz konoplje, si sami pripravili čemažev pesto s semenkami, poskusili langaš s pestom iz čemaža in koprive.