20. januar 2020 ob 19:00

Carlo Goldoni: KRČMARICA MIRANDOLINA, Slovensko stalno gledališče Trst

Četrta predstava Abonmaja komedija 2019/20.

Režija: Katja Pegan.

Igrajo: Nikla Petruška Panizon, Vladimir Jurc, Tadej Toš, Franko Korošec, Primož Forte, Maja Blagovič, Lara Komar. Glasbeniki: Aljoša Vuksanovič, Vid Prinčič in Robert Vatovec.

Krčmarica Mirandolina neverjetno preseneča s svojo aktualnostjo. Njena prodornost ni zgolj v humorju, ampak v tem, kako z njim kaže ogledalo nam samim danes in tukaj.

Komedija iz leta 1752 je v zgodovini italijanskega gledališča in v opusu Carla Goldonija osrednjega pomena kot odraz prehodne dobe. Emancipacija ženske je v tem primeru zrcalo vzpona novega vodilnega družbenega sloja, ki pridobiva oblast s trgovino in trdim delom, za razliko od plemičev, ki so dekadenčno znamenje preteklega časa.

Goldonijeva mojstrovina govori o krčmarici in treh gostih, ki ji dvorijo vsak na svoj način: prvi je premožen grof in skopuh, drugi je markiz brez denarja, tretji pa vitez, ki se ponaša s tem, da je sovražnik žensk in da se ga ženske manipulacije ne dotaknejo. Za Krčmarico postane demantiranje njegovih prepričanj izziv, ki se uspešno konča.

Cena vstopnice za izven: 18 evrov, 16 evrov – dijaki, študenti, upokojenci

Ulica Štefana Kovača 30, Murska Sobota, Slovenija