11. avgust 2021 ob 21:00

Filmski teden Evrope 2021: Helmut Newton: lepe in poredne (2020)

Sreda, 11. avgust 2021
Grajsko dvorišče ob 21.00
Vstop prost
_______________
Informacijska točka Europe Direct Pomurje in Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota vabita na tretjo brezplačno projekcijo v okviru Filmskega tedna Evrope 2021.
??????? ??????: ???? ?? ??????? ?????? ??????: ??? ??? ??? ??? ?????????
Gero von Boehm / Nemčija / 2020 / 89 min / nemščina, angleščina, francoščina
➡︎Razgiban in zabaven dokumentarec, v katerem o kontroverznem fotografu Helmutu Newtonu spregovorijo ženske, ki jih je ujel v svoj objektiv – od Grace Jones in Charlotte Rampling do Isabelle Rossellini.
»Fotografija pozna dve umazani besedi: prva je umetnost, druga pa dober okus.«
– Helmut Newton
Legendarni Helmut Newton, veliki mojster modne fotografije, je zaslovel s provokativnimi in subverzivnimi fotografijami žensk. Njegove upodobitve (pogosto golega) ženskega telesa še danes burijo duhove: je Newton slavil moč svojih portretirank ali pa je v njih videl le spolne objekte? V filmu Helmut Newton: lepe in poredne svoj pogled na kontroverznega fotografa ponudijo prav ženske: od njegovih muz, kot so Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Marianne Faithfull in Hanna Schygulla; prek slovite urednice revije Vogue Anne Wintour; pa vse do umetnikove žene in sodelavke, fotografinje June Newton. Med številnimi arhivskimi posnetki se znajde tudi Newtonovo burno televizijsko soočenje s Susan Sontag, ki fotografa odkrito obtoži mizoginije.
Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji in RRA Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi kinematografi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.
Namen Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti.
_______________
*Po odloku vlade se prireditve lahko udeležijo vsi, ki izpolnjujejo PCT pogoj (preboleli, cepljeni ali testirani). Hvala za razumevanje!

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija