7. avgust 2019 ob 20:30

Filmski večeri: LP film BULDOŽER – PLJUNI ISTINI U OČI

Vabljeni na FILMSKE VEČERE NA GRAJSKEM DVORIŠČU. V sredo, 7. avgusta, ob 2o.30, projekcija filma o glasbeni skupini BULDOŽER:

režija Varja Močnik, scenarij Igor Bašin, Barbara Kelbl, fotografija Miloš Srdić, ilustracije Martin Ramoveš, montaža Jurij Moškon, zvok Boštjan Kačičnik, kostumografija Sanja Grcić, scenografija Neža Zinajić, produkcija Viva Videnović, Nord Cross Production, koprodukcija Invida, RTV Slovenija, Strup, Zvokarna, NuFrame, Blade, Radio Študent, sofinancer Slovenski filmski center, igrata Jelena Aščić, Janez Ivan Lotrič, nastopajo člani skupine Buldožer (Marko Brecelj, Boris Bele, Borut Činč, Andrej Veble, Štefan Jež), Darko Štrajn, Aco Razbornik, Dečo Žgur, Petar Janjatovič, Momčilo Rajin, Jani Novak (Laibach), Vasja Ocvirk (Strelnikoff), Jernej Dirnberk (Mi2), Tadej Hruševar (Pepel in kri), Boris Vlastelica (Repetitor), Miha Ribarič (Prismojeni profesorji bluesa), Goran Šalamon (Demolition group), Andrej Fon (Olfamož), Marko Doles (Ana Pupedan) in mnogi drugi.

festivali, nagrade Nagrada žirije – Dok’n’Ritam, BelDocs.

V dokumentarcu Varje Močnik člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine. Njihova pričevanja se prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami. Vse skupaj ustvarja svež in surrealističen film, ne samo o legendarnem albumu, ampak tudi o aktualni družbi in času.

Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči (1975) predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov, od rocka do alternativnega popa in jazza. Tako z ovitkom kot vsebino je prinesla nekaj povsem drugačnega od prevladujočih trendov na jugoslovanski popularno glasbeni sceni sredi sedemdesetih let. Njeni odrski nastopi so bili manične eksplozije kreativne norosti, ki so publiko bodisi šokirale ali navduševale. Besedila so bila poezija ironije in absurdnosti, ki ji je navidezno manjkalo smisla, a so postala priljubljena in določene fraze so se prikradle v pogovorni jezik. Odnos skupine z mediji je bil že v času socializma, ko za PR še nismo slišali, zastavljen grandiozno in manipulatorsko. Njen prvenec Pljuni istini u oči je povzetek vsega naštetega. Ne le, da je beležil rekordno prodajo (preden je bil umaknjen iz prodaje oziroma prepovedan), album še po štirih desetletjih odmeva in navdušuje nove generacije glasbenikov.

V dokumentarcu Varje Močnik člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine. Njihova pričevanja se prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami. Vse skupaj ustvarja svež in surrealističen film, ne samo o legendarnem albumu, ampak tudi o aktualni družbi in času.

Dokumentarec Pljuni istini u oči je drugi v seriji filmov o ključnih ploščah, ki so pisale slovensko glasbeno zgodovino. Prvi je bil posvečen prvencu Pankrtov, plošči Dolgcajt (Igor Zupe, 2006), tretji, namenjen prvencu skupine Laibach, pa bo javno predstavljen v letu 2018.

 

Izbor kritik:

»V zgodovini popularne glasbe teh krajev je veliko albumov, ki s svojo kakovostjo presegajo okvire takratne države, ki se je spominjamo pod imenom Jugoslavija. A če dobro premislimo, ni veliko, vsaj ne preveč, albumov, ki so tako zabavni in duhoviti, da med poslušanjem uživate in se hkrati glasno krohotate.«
– Momčilo Rajin, glasbeni kritik

»Ko smo kot mulci začeli poslušati domačo glasbo, smo mislili, da se je vse začelo leta 1981, da pred tem ni bilo ničesar alternativnega in zanimivega. Potem smo doživeli razodetje, pravzaprav smo doumeli, da je leta 1975, kar se je nam zdela davna preteklost, obstajal nekakšen protopunk.«
– Boris Vlastelica, Repetitor

»S spretno uporabo animacije in domiselno izpeljavo komentarja ovitka plošče ter uvedbo vloge voditeljice dnevnika avtorica filma v realnem času trajanja kultnega Buldožerjevega albuma uspešno rekonstruira duh časa in se pokloni eni najpomembnejših skupin v regiji. Ta LP film služi kot opomnik in lekcija novim generacijam, kako biti avtentično subverziven v odnosu do sistema.« obrazložitev žirije festivala Dok’n’Ritam, Beograd

»Buldožerji, očetje invencije in motherfuckerji ekscesa, ki so bili videti tako, pravi nekdo, »kot da so se ravno vrnili iz pragozda, v katerem so preživeli divjo noč«, so bili nepredvidljivi, neobvladljivi, nedisciplinirani in politično nekorektni, novih generacij pa niso pozivali, naj dvignejo roke (kot Bijelo dugme), temveč glave. Tale doku sprofllira vse štikle, vse ključne verze, vse karizmatične trenutke, a tudi vse buldožerje, Beleta, Činča, Ježa, U. Lovšina, Vebleta in gorečega Breclja, še vedno žive, zrele za comeback v času, ki jih potrebuje.« Marcel Štefančič, jr., Mladina

 

 

 

Vstop je prost!

 

 

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Ob dežju bodo projekcije filmov v Gledališču Park ob 20.30.

O morebitnih spremembah programa in lokacije vas bomo obveščali na spletni strani www.zkts-ms.si pod kultura/novice.

 

Trubarjev drevored 4, Murska Sobota, Slovenija