15. november 2019 ob 16:00

Informativni sestanek za Gledališko šolo 2019/2020

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota razpisuje GLEDALIŠKO ŠOLO 2019/2020

Informativni sestanek bo: v petek, 15. 11. 2019, ob 16. uri, v preddverju Grajske dvorane v Murski Soboti.

Šola je namenjena naslednjim starostnim skupinam:

I. skupina: 4-6 let

II. skupina: 7-11 let

III. skupina: 12-15 let

IV. skupina: SREDNJEŠOLCI

Šolo bo vodila:

Aleksandra Blagojević; dipl. režiserka, dramaturginja in igralka

GLEDALIŠKE DELAVNICE ZAVODA ZA KULTURO, TURIZEM IN ŠPORT MURSKA SOBOTA, GLEDALIŠKA SEZONA 2020

Gledališke delavnice so namenjene ljubiteljskim igralcem in tistim, ki si to želijo postati – vsem, ki želijo poglobiti svoje znanje o gledališču, igralskih tehnikah, spoznati gledališka besedila, zakonitosti odra, ter tistim, ki se v življenju srečujejo z javnim nastopanjem.

Letošnji poudarek bo na iskanju potencialov izražanja slušateljev. Vaje, ki jih bomo uporabljali, izhajajo iz različnih tehnik, (Lecoq, Stanislavski, Grotowsky itd.), ki pomagajo posamezniku, da raziskuje svoje psihične in fizične potenciale.

Letos bom prav tako z veseljem pripravila primerna besedila, s katerimi bi delali. Poudarjeno bo delo na posamezniku (v ospredju bo delo na monologu/dialogu/postavljanju gledaliških prizorov, prav tako pa tudi iskanje/gradnja gledališkega karakterja). Na ta način bo lahko čisto vsak okusil intenzivno delo na sebi, hkrati pa bo še vedno dovolj prostora za gojenje skupinske igre in delo na situacijah (slednje predvsem kot razbremenilne vaje, improvizacije ipd).

Med drugim se bomo pozabavali z metodo CHORUS, ki govori o aktiviranju in usmerjanju giba, govora in interpretacije na odru v celoto ter služi za to, da se trajno naučimo vzpostavljati ravnotežje med nastopajočimi in publiko.

Poudarila bi, da prijavljeni morajo biti pripravljeni na intenzivno delo. Potrebno je imeti športno opremo, vodo in brisače, saj se med delom veliko spotimo.

 

Aleksandra Blagojević

Mag. dramaturgije in gledališke režije

Trubarjev drevored 4, Murska Sobota, Slovenija