18. februar 2022 ob 19:00

Literarni večer Splet besed: Judit Zágorec-Csuka

MIKK Murska Sobota

Petek, 18. februar 2022 ob 19h

MIKK-ov klubski prostor

Vstop prost

 

Literarni večer Splet besed: Judit Zágorec-Csuka

 

Na literarnem večeru Splet besed, ki ga skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko, bomo spregovorili širše o književnosti.

 

Na literarnih večerih bomo gostili mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature.

Literarni večeri bodo tudi posneti v živo in naknadno predvajani na MIKK-ovi Facebook strani in Youtube profilu kot 2. sezona oddaj o literaturi Splet besed.

V tokratni izvedbi bomo gostili Judit Zágorec-Csuka.

Udeležba na literarnem večeru je mogoča za omejeno število ljudi ob upoštevanju pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

 

————————————————————————————

Dr. Judit Zágorec-Csuka

 

Dr. Judit Zágorec-Csuka (roj. 1967, M. Sobota) je slovensko-madžarska pesnica, pisateljica, knjižničarka, prevajalka, profesorica madžarskega jezika in književnosti ter biblioterapevtka.

Raziskuje založniško dejavnost, publicistiko in knjižničarstvo madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Piše strokovne članke in študije s tega področja objavlja tudi v slovenščini. Od leta 2012 je habilitirana lektorica za madžarski jezik na Oddelku za prevodoslovje na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, od leta 2013 pa predavateljica. Leta 2016 je končala specializacijo iz razvojne biblioterapije na Univerzi v Kaposváru. Od leta 2007 je tajnica Društva prekmurskih madžarskih znanstvenikov in raziskovalcev. Je članica zunanjega javnega organa Madžarske akademije znanosti in zastopa sekcijo znanstvenikov s področja knjižničarstva. Je članica Pomurske akademske znanstvene unije.

Na Madžarskem je dobila več državnih raziskovalnih štipendij; s priznanji so jo odlikovali tako doma kot v tujini. Objavlja pa tudi avtorska leposlovna dela: izdala je več madžarskih in slovenskih pesniških zbirk in tudi prozna dela. Med letoma 2007 in 2009 je bila odgovorna urednica lendavske multikulturne revije Lindua. Leta 2011 je prejela literarno nagrado Jókai. Od junija 2015 je članica Društva pisateljev Madžarske.

Pesniške zbirke so izdane v madžarščini, slovenščini ali obeh jezikih: Viharverten (1997); V ognjenem kresu, slovenski prevod (prev. Marjanca Mihelič; 2001); Slepci na zemljevidu, slovenski prevod (prev. Maria Millas, 2003); Kiűzve az Édenből (2003); Kettős hangzat, s soavtorjem Ferencem Kardosom (2005); V sebi zate, izbrana dela (poezija, proza, eseji; 2010); Sivatagi szélben (2011); Új horizontok, Novi horizonti, Neue Horizonte; izbor v treh jezikih (2013); Ismeretlen vadászmezők, pesniška zbirka v madžarskem jeziku, prevodi proze (2015); Enigma, slovensko-madžarska pesniška zbirka (2018). Izdala je tudi roman in zbirko novel v madžarskem jeziku.

Na literarnem večeru bosta z voditeljico predstavili njen opus, nekoliko podrobneje zadnjo izdano pesniško zbirko Enigma (2018), spregovorili pa bosta tudi o dvojezičnosti v literaturi, prevajanju in ustvarjanju v dveh kulturnih krajinah.

 

 

 

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija