18. marec 2022 ob 19:00

Literarni večer Splet besed: Matic Ačko

MIKK Murska Sobota

Petek, 18. marec 2022 ob 19h

MIKK-ov klubski prostor

Vstop prost

 

Literarni večer Splet besed: Matic Ačko

 

Na literarnem večeru Splet besed, ki ga skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko, bomo spregovorili širše o književnosti.

 

Na literarnih večerih bomo gostili mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature.

Literarni večeri bodo tudi posneti v živo in naknadno predvajani na MIKK-ovi Facebook strani in Youtube profilu kot 2. sezona oddaj o literaturi Splet besed.

Gost tokratnega literarnega večera bo Matic Ačko.

————————————————————————————

Matic Ačko

 

Matic Ačko (Maribor, 1991) je pesnik, performer in vsestranski ustvarjalec, ki se s slamovsko poezijo resneje ukvarja od leta 2017. Deluje kot vodja slamovske skupine Slam zverine, ki pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor prireja mesečne večere slam poezije z naslovom »Ožuljeni jezik«. Obiskoval je II. gimnazijo Maribor ter končal dodiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani kot diplomirani industrijski oblikovalec. Končal je magisterij iz oblikovanja izdelkov na Fakulteti za strojništvo v Mariboru.

Njegova poezija je bila že nekajkrat objavljena v literarnih revijah, med drugim v revijah Apokalipsa in Mentor, kjer je bil lani (2021) poleg poezije objavljen tudi obsežnejši intervju ob osvojitvi naslova državnega slam prvaka. Nekaj pesmi lahko preberemo na spletnem portalu mladE-objave portala MKC črka, bile pa so izbrane tudi za dve pesniški ontologiji Layerjeve hiše v Kranju: »Zadnja vaja« (okoljevarstvena poezije) ter »Reke« (poezija povezana z rekami). Leta 2020 je sodeloval v uveljavljeni akciji MKC-ja »Poezija na mestnih ulicah«. Konec lanskega leta je bila v mednarodni spletni reviji »Tint journal« objavljena njegova prva recenzija pesniške zbirke »Sandpaper Tongue, Parcment Lips« korejsko-afriške avtorice Melanie Hyo-In Han v angleškem jeziku. Je dvakratni slovenski podprvak v slam poeziji (2017, 2019) in državni prvak leta 2021.

Poleg poezije občasno piše tudi kratko prozo in tekste za uglasbljene skladbe. Trikrat je nastopil na festivalu Kantovanje s svojimi avtorskimi skladbami, letos pa je na spletu izdal tudi svoj prvi avtorski singel »Morje«. Poklicno deluje kot samostojni podjetnik na področju industrijskega in grafičnega oblikovanja, fotografije in videa

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija