9. oktober 2019 ob 20:00

MIKK Kino: Citizenfour

Sreda, 9. oktober 2019
MIKKov klubski prostor
ob 20:00
vstop prost
________________________
??????????? (ZDA, 2014; 114 min)

? Januarja leta 2013 je Laura Poitras že nekaj let snemala film o spornem delovanju ameriških obveščevalnih služb po 11. septembru, ko je začela prejemati kodirana elektronska sporočila. Pošiljatelj, ki se je predstavljal kot »Citizenfour«, je bi pripravljen razkriti sistematični in vsesplošni nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. Režiserko je izbral, ker je vedel, da je tudi sama že dolgo tarča vladnega nadzorovanja. Pet mesecev kasneje je Laura Poitras skupaj z novinarjem Glennom Greenwaldom odpotovala v Hongkong na prvo izmed mnogih srečanj s človekom, ki je svetu kasneje postal znan kot Edward Snowden. S seboj je prinesla kamero.

Dokumentarni triler Citizenfour prikazuje, kako je Edward Snowden razkril množično in nezakonito poseganje v zasebnost ameriške Agencije za nacionalno varnost. O svojem telefonu, elektronski pošti, kreditni kartici in spletnem brskalniku ne boste nikoli več razmišljali na enak način.
❗️Oskar za najboljši dokumentarec.

režija:Laura Poitras
fotografija: Laura Poitras, Kirsten Johnson, Katy Scoggin, Trevor Paglen
montaža: Mathilde Bonnefoy
producenti: Laura Poitras, Mathilde Bonnefoy, Dirk Wilutzky
izvršni producent: Steven Soderbergh
nastopajo: Edward Snowden, Glenn Greenwald, William Binney, Jacob Appelbaum, Ewen MacAskill, Jeremy Scahill, Julian Assange

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija