21. julij 2021 ob 21:00

MIKK Kino: Festival migrantskega filma

Sreda, 21. julij 2021
Grajsko dvorišče ob 21.00
Vstop prost
_____________________
?Ukradene ribe / Stolen fish
(Velik Britanja, Poljska, Španija, 2020, 30′)
• Film o tovarnah ribje moke v Gambiji nudi vpogled v enega od prezrtih vzrokov migracij. Kitajske korporacije v tej najmanjši državi celinske Afrike meljejo ribe in ribjo moko izvažajo v Evropo in na Kitajsko kot krmo, namenjeno industrijski živinoreji. Lokalnim prebivalcem tako jemljejo primarni vir prehrane, s prekomernim ribolovom pa izčrpavajo morski ekosistem. Abou, Mariama in Paul pripovedujejo svojo osebno zgodbo o težkem prebijanju skozi življenje, jezi, upanju in hrepenenju po svoji družini. Ukradene ribe so 30-minutni mikrokozmos tega, kar je v svetu narobe, skozi pronicljive oči tistih, ki najbolj neposredno čutijo uničenje, ki ga seje globalni kapitalizem.
http://www.fmf-slovenija.si/ukradene-ribe-stolen-fish/
_____________
?Slovo / De berde
Švedska, 2020, 2′
• Zgodba o ljudeh iz mesa in krvi, ki jih razdvajajo iluzije, ki jim rečemo meja, narodi in rasa, o ločevanju družin zaradi restriktivne migracijske politike.
?Onstran je dan / Dalej jest dzień
Poljska, 2020, 25′
•Nekje v Evropi, nekje na Poljskem živi Pawel – preprost človek, ki dela na majhnem rečnem trajektu nedaleč od svoje vasi. Večino dni vozi vaščane na drugo stran reke. Dan je enak dnevu, toda nekega dne opazi, da poskuša nekdo preplavati reko. V palestinskem beguncu Mohammadu Pawel končno najde nekoga, s komer se lahko pogovarja …
?Naš teritorij / Notre territoire
Belgija, 2019, 21′
Režiser se vrne v kraje svojega otroštva, da bi spoznal tiste, ki se jih iz otroških poletij ne spominja: migrante iz severne in južne Afrike, ki obirajo zelenjavo na sodobnih plantažah. Z milino in spoštovanjem razkriva vzporedno ekonomijo in nevidnim ljudem s pomočjo občutene in kontrastne kinematografije pomaga do imena ter pove njihovo zgodbo, ne da bi izkoriščal njihovo tragedijo.
* Dogodek bomo izvedli v skladu z napotki in ukrepi NIJZ.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija