17. julij 2019 ob 21:00

MIKK Kino: Stalinova smrt

Sreda, 17. julij 2019
Grajsko dvorišče ob 21.00
Vstop prost
______________________
????
STALINOVA SMRT; 106 minut
Igrajo: Michael Palin, Olga Kurylenko, Steve Buscemi
Režiser: Armando Iannucci
Žanr: Komedija
Jezik: angleščina / podnapisi
Naslov (en): The Death of Stalin

➜Politično življenje v Sovjetski zvezi v 50-ih letih dobi mračno komično obliko v novem filmu Stalinova smrt mojstra politične satire, škotskega režiserja Armanda Iannuccija. Priredba francoskega stripa »La mort de Stalin« (»The Death of Stalin«) postavlja v središče politično delovanje in nemire po smrti nekdanjega sovjetskega voditelja Josepha Stalina in jih prikaže na najbolj zabaven način.

Filmsko dogajanje poteka v Moskvi leta 1953. Po smrti sovjetskega diktatorja Stalina sledi popoln kaos v vrhu vlade, hkrati pa se prične boj za prosto delovno mesto. Med političnimi voditelji se začenja tekmovanje za prevlado … Georgij Malenkov (JEFFREY TAMBOR), Nikita Hruščov (STEVE BUSCEMI) in šef policije Lavrentij Pavlovič Berija (SIMON RUSSELL BEALE). Medtem ko delajo veliko zmedo na samem vrhu prepiri le eskalirajo, drug drugemu pa zabadajo nož v hrbet. Ne ve se kdo sploh vodi državo.

Drzna komedija, kombinacija spletk in napetosti s parodijo, obljublja veliko zabave že zaradi izredne igralske zasedbe. Jeffrey Tambor, Steve Buscemi, Rupert Friend, Jason Isaacs, Simon Russell Beale in Michael Palin (član skupine Monty Python) ustvarjajo odlično vzdušje, ki ga imajo le najboljše britanske komedije. Sodelavca režiserja Iannuccija pri ustvarjanju te zgodbe sta bila David Schneider in Ian Martin.

Komedija Stalinova smrt je bila premierno prikazana na filmskem festivalu v Torontu, kjer je prejela zelo pozitivne ocene medijskih in filmskih kritikov. Kljub mednarodnemu uspehu pa je film v Rusiji povzročil veliko polemik… zaradi česar so prepovedali celo rusko prikazovanje v kinematografih.

https://www.youtube.com/watch?v=k49W65pichI

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija