26. maj 2021 ob 21:00
27. maj 2021 ob 21:00
28. maj 2021 ob 21:00

Music Slovenia: Regional – Special SO1E04-06 (MIKK Murska Sobota)

Nadaljuje se serija Music Slovenia: Regional – Special, glasbena karavana, ki obiskuje slovenska regionalna glasbena središča, kjer se debatira o glasbi, njenih stanjih in potencialih ter podrobneje predstavljajo tudi regionalne glasbene scene, katerih poznavanje in povezanost je ključnega pomena za čim boljše izkoriščanje tega, kar naša mala država na področju glasbenega življenja ponuja.
Tokrat se javljamo iz MIKKa – Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota, kjer se bo program v obliki posnetkov na SIGIC Facebook kanalu predstavil 26., 27. in 28. maja. Posnetki bodo kasneje na voljo tudi na SIGIC Youtube kanalu, kjer lahko že sedaj spremljate tudi prejšnje epizode seriala, ki so se odvile v kranjskem Trainstationu SubArt.
MIKK – Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota je mladinski center in javni zavod, ki ga je leta 1996 ustanovila Mestna občina Murska Sobota. Sodi med najpomembnejša slovenska klubska glasbena prizorišča. Program iz MIKKa bo obsegal:
26. 5. 2021, sreda, 21:00
Over Mura over world!
Pogovor treh mojstrov, ki izhajajo iz lokalnih sredin in delujejo na širokem mednarodnem glasbenem trgu. Kakšne so njihove izkušnje, kakšni pogledi v prihodnost? Kaj se trenutno pripravlja na mednarodnih glasbenih scenah? V vlogi moderatorja pogovora bo Miran Rusjan, Novogoričan s stalnim prebivališčem v Ljubljani, vodja založbe in booking agencije Moonlee, ki skrbi za ariste formata Repetitor, Damir Avdić, Seine, Borghesia, Nikki Louder in številne druge preko meja segajoče glasbene zasedbe. Njegova sogovorca bosta Jernej Šavel, kitarist znamenite glasbene atrakcije Dubioza Kolektiv, ki se ga dobro spomnimo tudi iz zasedb Psycho-Path in Lollobrigida ter Dario Solenički, ki turnejske kilometre po številnih državah pridobiva v okviru svoje agencije Life Trip Tour Support, mednarodne izkušnje pa ima tudi kot glasbenik iz skupin IN-SANE in SeeHearSpeak.
27. 5. 2021, četrtek, 21:00
Gremo se zmen’t na MENT!
Festival MENT se letos odvija meseca junija, ta panel pa bo namenjen kratkemu ogrevanju! Predstavljen bo koncertni in konferenčni program letošnjega MENTa, osrednja debata pa se bo vrtela okoli showcase festivalov na splošno, primerjala dobre in manj dobre showcasing prakse, ugotavljala kaj vse lahko odnesemo od konferenčnega programa in predvsem kdo je na tovrstnih festivalih dobrodošel. Je to festival le za glasbenike, ki tam nastopajo? Kaj lahko od tovrstnega festivala odnesejo domača glasbena scena in njeni akterji? Pogovor bo vodil Peter Baroš, vodja SIGICa, k debati pa bodo prispevali Dominika Maša Kozar, članica zasedbe Futurski, digital guru Kina Šiške in MENT-a ter vodja založbe KAPA Records, Miran Rusjan, vodja konferenčnega programa MENT Ljubljana, vodja Moonlee Records&Booking in član upravnega odbora mednarodnega združenja neodvisnih založnikov RUNDA ter Jaša Bužinel, glasbeni novinar (The Quietus, Mladina, Radio Študent, Odzven), sodelavec MENT Ljubljana in založbe Moonlee ter strasten didžej.
28. 5. 2021, petek, 20:00
Pomurska scena – prej in potem
Na panelu bo tekla beseda o koncertnih prizoriščih nekoč in danes v Pomurju ter kaj vse bo potrebno postoriti za ponovni zagon koncertne mašinerije po epidemiji korone. K temu sodijo tudi vprašanja, kako na koncerte pridobiti mlado publiko in kako nasploh motivirati mlade, da se začnejo ukvarjati z glasbo. Kaj, ob vsem tem, se da še narediti tudi za večjo prepoznavnost pomurske glasbene scene? Kako se povezovati medregionalno? Izsledki debate bodo gotovo koristni za številne kulturne zavode, društva in producente, ki se borijo za večjo teritorialno razpršenost razvitih glasbenih sredin in decentralizacijo slovenske kulturne scene. Pogovor bo moderiral Vladimir Petković, programski vodja MIKKAa, njegovi sogovorci pa bodo Tomaž Rous, vodja MC Gornja Radgona, Andi Gal, glavni tonski tehnik Mladininega odra Festivala Lent ter koncertnega odra Grossmanovega festivala v Ljutomeru ter lastnik glasbenega studia v Lendavi in Tomislav Glavica, ustanovitelj in predsednik Društva za razvoj elitne kulture, soustanovitelj založbe God Bless This Mess Records ter je od leta 2002 je eden izmed vidnejših MIKKovih prostovoljcev na področju glasbe.
Program je del projekta Music Slovenia, ki ga SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center izvaja v okviru Platforme Center za kreativnost, ki ga podpira Center za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Plaftormo Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija