10. januar 2019 ob 19:00

NEJC GAZVODA: TIH VDIH, MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO

Četrta predstava Abonmaja drama/komedija 2018/19.

Režija: Nejc Gazvoda.

Igrajo: Katarina – Mirjam Korbar, Marjan – Jure Henigman, Petra – Ajda Smrekar, Janez – Matej Puc, Maja – Tjaša Železnik, Tamala – Lara Wolf k. g..

V enem dejanju in v realnem času se pred nami počasi in nežno razpre zgodba družine, katere male tragedije so tragedije vseh nas. Tih vdih je drama o slovenski družini, ki noče obsojati tistega, kar smo, ampak zgolj opazovati tisto najbolj človeško v nas.

S Tihim vdihom se večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist in eden najprepoznavnejših glasov svoje generacije Nejc Gazvoda prvič predstavlja v dvojni vlogi tudi na velikem odru MGL. V Tihem vdihu ga poleg slovenske družinske celice zanimajo izgubljenost, brezperspektivnost oziroma skrajna ambicioznost generacije Y in drugi najsodobnejši obrazi slovenskega vsakdanjika.

Dramatik Gazvoda vešče razvije razloge mimobežnosti likov in njihovega trka, dovršeno vpeljuje drobce njihovih osebnosti in življenj, v stereotipnih položajih razkriva karakterne podrobnosti, nelagodnosti in zaplete, v glavnem povezane s soočanjem z izgubo: očeta, partnerja, zaposlitve, mladosti, idealov …“ Rok Bozovičar, Dnevnik

„V središču Tihega vdiha je družina, ki se zbere leto po očetovi smrti. Družinsko srečanje mamo in tri odrasle otroke pahne v soočenje z nekdanjimi načrti in pričakovanji, ki so zdaj bolj ali manj neuresničeni in neizpolnjeni tudi zaradi gospodarske krize.

Tri izjemne igralske stvaritve so vse tri in vsaka posebej zarisale celoten lok od komičnega do skoraj tragičnega. To so bili frfotava in malce žalostna Tjaša Železnik kot Maja, Matej Puc kot ustrežljivi in nekoliko nesrečni Janez ter Jure Henigman kot zajedljivi in boleče pasivni Marjan.“ Staša Grahek, Radio Slovenija

PREDSTAVA TRAJA URO IN 50 MINUT, BREZ ODMORA .

Cena vstopnice za izven: 18 evr, 16 evr – dijaki, študenti, upokojenci

Gledališče Park, Murska Sobota, Slovenija