13. avgust 2020 ob 20:30

Predavanje: Stres, kuga sodobnega časa

Četrtek, 13. avgust 2020

Grajsko dvorišče ob 20.30

Vstop prost

_____________

• Kako se spopasti s kroničnim stresom in s tegobami sodobnega časa, s preobremenjenostjo in z negotovostjo preživetja?
• Kako ohraniti ‘sebe’ in svoj notranji mir v današnji družbi tekmovalnosti in borbe za priznanjem?
• Kaj storiti, ko se zunanji pritiski in naše notranje napetosti razvijejo v eno od sodobnih psihosomatskih bolezni, kot je izgorelost, depresija, tesnoba, fibromialgija, bolečinski sindrom?
• In če se to zgodi, kako prenoviti svoje fizične in psihične moči?

Za uspešno življenje ni recepta in zanj ob rojstvu nismo prejeli navodil za uporabo. Za srečo in harmonijo ni bližnjic in tudi ne instantnih rešitev. Vsaka življenjska pot je enkratna, posebna, unikatna in takšne so tudi njene preizkušnje. Prav vsi pa se na življenjskih križiščih soočimo z istimi vprašanji.

• Smo pripravljeni na spremembe?
• Smo se voljni soočiti s travmami in ranami preteklosti, s toksičnimi odnosi (soodvisnost, nasilje, zlorabe,…), z lastnimi nezdravimi psihičnimi vzorci (nemoč, odvisnosti, nizka samopodoba, negativni notranji samogovori, …), s svojo temno (senčno) stranjo, s škodljivimi prepričanji, z destruktivnimi obrambami in lažnimi vrednotami?

Epidemija koronavirusa in nenaravna socialna izolacija sta nas postavili pred nove izzive: spreminjata planet in družbo, naše odnose in naše vrednote.

Kako se bomo odzvali?

***********

Maja Megla je dolgoletna novinarka in urednica (Mladina, Delo).

Njen prvenec Stres, kuga sodobnega časa, ki je izšel maja 2018, je bil natisnjen trikrat.

Gre za poljudnoznanstveni priročnik o stresu, bolezenskih posledicah in regeneracijskih tehnikah, ki je bil dobro sprejet tako med strokovno javnostjo (zaradi verodostojnosti in zanesljivosti) kot tudi med bralci (zaradi jasnosti in razumljivosti).

Pri raziskavi se je avtorica oprla na najnovejše znanstvene izsledke. Viri so bile ugledne svetovne zdravstvene in raziskovalne ustanove (klinika Mayo, Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT), univerza Johnsa Hopkinsa, univerza Stanford, Harvard in Berkeley, Kalifornijski tehnološki inštitut idr.).

Več na: majamegla.si

Trubarjev drevored 4, Murska Sobota, Slovenija