29. februar 2024 ob 18:00

Predstavitev knjige: Stric Geza pripoveduje/Geza bači pripovejda

V avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota bodo Društvo za humanistična vprašanja ARGO, Zveza Slovencev na Madžarskem in PIŠK Murska Sobota pripravili literarni večer s Štefanom Kardošem, avtorjem knjige Stric Geza pripoveduje / Geza bači pripovejda.

Z avtorjem se bo pogovarjal urednik zbirke Franci Just, odlomke iz knjige bodo interpretirale Norma Bale, Simona Cizar, Dragica Haramija in Vesna Radovanovič.

Piko na i bo dogodku postavil stric Geza.

Knjiga Štefana Kardoša Stric Geza pripoveduje / Geza bači pripovejda je izšla kot 26. zvezek knjižne zbirke Med Rabo in Muro, ki je prvenstveno namenjena slovenski narodni skupnosti na Madžarskem. Knjiga je sozaložniški projekt Društva za humanistična vprašanja ARGO in Zveze Slovencev na Madžarskem, kot knjižni dar so jo ob izteku leta 2023 prejeli bralci časopisa Porabje in porabske narodnostne ustanove.  Na prireditvi, ki bo 29. 2. 2024 v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, bosta knjigo predstavila avtor Štefan Kardoš in urednik Franci Just, odlomke iz nje bodo recitirale članice društva Argo Norma Bale, Simona Cizar, Dragica Haramija in Vesna Radovanovič.

Običajno pred potovanjem prebiram literarna dela književnikov iz kraja, ki ga nameravam obiskati, tudi tokrat sem si v knjižnici izposodil Gundulića in Držića. Listam po komediji Dundo Maroje. Dva prologa sta na začetku, v prvem je govora o Dolgonoscu … V tem prologu Držić govori o pravljični Indiji, ki v resnici ne obstaja in najbrž nikoli ni obstajala, v tej Indiji so živeli »pravi ljudje«, takšni, ki niso hlepeli po lastništvu, pa tudi požrešni in pohlepni niso bili.

Vzeli so vedno le toliko, kot so potrebovali. Kako ob tem ne bi pomislil na Gezo? Na njegovo nesebično razdajanje hrane iz paketov, ko je služil vojsko … Geza iz Križevec in Indijec Janaka sta dva taka »prava človeka«, ki delita drugim vse, kar imata, več razdelita, bolj sta srečna in bogata. Oba sta iz nekih drugih časov in z drugih obzorij, iz časov, ki jih morda v resnici nikoli ni bilo in jih niti nikoli ne bo, vedno pa bomo o njih sanjali.