29. junij 2023 ob 20:30

Soboški dnevi 2023 FOLKART: BOLGARIJA IN INDONEZIJA

20.30 FOLKART: BOLGARIJA IN INDONEZIJA

Prizorišče: grajska ploščad

BOLGARIJA – Professional Folk Dance Ensemble Trakia, Plovdiv

Bolgarija – dežela vrtnic in pravljic, starih mest, izjemne kulturne dediščine ter peščenih obal Črnega morja

Iz ene najstarejših držav v Evropi, njeni začetki segajo v leto 681, ki slovi po izjemnih naravnih lepotah ter vrhunski kulinariki, iz mesta Plovdiv, ki je starejše od Rima, Kartagine in Carigrada, prihaja folklorni ansambel Trakia. Njegovo skoraj 50-letno delovanje pomeni neprekinjeno vez med sodobno umetnostjo in globokimi koreninami bolgarske folklore, ritualov ter legend. So izjemni vrhunski umetniki in pravi profesionalci. Nenehno iskanje novih pristopov in neusahljiv ustvarjalni žar jih uvršča med najvidnejše folklorne ansamble sodobnega časa.

INDONEZIJA – Tegal Art House Fundation, Tegal, Jawa Tengah

Indonezija združuje več kot 17.000 otokov, je dežela nasmehov, templjev, vulkanov ter prepleta budizma, islama in hinduizma.

Je bujna tropska država, kjer visoko ozaveščena kultura združuje več kot 600 ljudstev z njihovimi jeziki in verovanji. Indonezijci so izjemno prijazni ljudje. Njihov nasmeh prihaja iz srca, ne zgolj z obraza. Svojo tradicijo globoko spoštujejo. Umetniška šola Tegal prihaja z osrednjega dela otoka Java, ki je najbolj naseljen otok na svetu. Trudijo se nadgrajevati visoko kulturo skozi ohranjanje tradicije kot nacionalne identitete, na katero so izjemno ponosni. In ta ponos z veseljem ponesejo v svet.