3. marec 2021 ob 18:00

Splet besed

MIKK Murska Sobota

Sreda, 3. marec 2021 ob 18h

V živo na naši Facebook strani

…………………….

?Splet besed je spletna pogovorna oddaja, ki jo skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko. V oddaji, ki bo potekala vsako drugo sredo ob 18. uri, bomo spregovorili širše o književnosti.

Gostili bomo mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature.

Občasno bomo v oddaji tudi predstavili kakšno novo literarno delo, obeležili kako spominsko obletnico in priredili kakšen večer branja proze v živo.

Gostja 5. oddaje Splet besed bo Klarisa Jovanović.

Klarisa Jovanović, profesorica francoščine in primerjalne književnosti; pesnica, glasbenica in književna prevajalka. Prevaja leposlovje iz novogrščine (Nagrada Društva grških književnih prevajalcev, 2004), makedonščine, srbščine in hrvaščine, italijanščine in francoščine. Piše poezijo in kratko prozo. Objavljati je začela po končanem študiju, njene pesmi najdemo v literarnih revijah Sodobnost, Nova Atlantida, Dialogi, Primorska srečanja, Mentor ter v prilogah Dnevnika in Gorenjskega glasu; večkrat so bile prebrane tudi v Literarnem nokturnu nacionalnega radia.

Dve leti je preživela v Grčiji; prvič leta 1977/78, kot študentka Filozofske fakultete v Solunu, drugič leta 1982/83 kot štipendistka dodiplomskega študija na Filozofski fakulteti v Atenah.

Doslej so izšle tri pesniške zbirke:

ZGIBAN PREK MURE (Lepa beseda, 2007, nominirana za najboljši prvenec), KIMONO, NA OTIP (Založba Pivec, 2013) in

IZGNANA (KUD Zrakogled, 2018, nominirana za nagrado Veronika).

Odlomki iz omenjenih knjig so prevedeni v hrvaščino, nemščino, makedonščino, slovaščino, italijanščino, madžarščino, srbščino.

Kot glasbenica z bogato diskografijo se posveča zlasti reinterpretaciji ljudske pesmi in izvajanju uglasbene poezije, tudi lastnih pesniških besedil. Izdala je 10 cd-jev, od tega 7 avtorskih projektov. Sodeluje z domačimi in tujimi glasbeniki, zadnja leta največ s spremljevalno skupino Della Segodba, ki jo sestavljajo Luka Ropret, Vasko Atanasovski/Jelena Ždrale, Nino de Gleria in Marjan Stanić. Z njimi je posnela 3 cd-je: OD LJUBEZNI (Celinka, 2011), MEDINTERAN (Celinka, 2013) in AMANDOLAT (2016). Nastopa tudi v duetu z Luko Ropretom.

Klarisa Jovanović piše in nastopa tudi za otroke. Za nacionalno televizijo je posnela številne videospote na témo slovenske ljudske pesmi (STOJI MI LIPICA, TAM GORI NA GORI). Med knjigami, namenjeni otrokom, je poleg prevodnih tudi nekaj izvirnih:

ŠIROKO MORJE, BELI BREG

DVANAJST MESECEV (Lepa beseda, 2010)

DOBRA JED SE SAMA PONUJA (Trst, ZTT EST, 2016)

TELOVADEC NIKOLAJ PREŽENE TOLOVAJA (Malinc, 2020)

PRAVLJICA, POGRNI SE (ZTT EST & Drava, 2020)

Je članica Društva slovenskih književnih prevajalcev, Društva slovenskih pisateljev in Društva PEN.

Od leta 2006 živi in ustvarja v Lendavi.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija