8. december 2021 ob 00:00

Splet besed: Branko Pintarič

MIKK Murska Sobota

Sreda, 8. december 2021 ob 18h

Hibridni dogodek

Ogled bo možen v živo v MIKKovem klubskem prostoru ali preko Facebooke strani

 

Ogled oddaje v živo bo mogoč za omejeno število ljudi ob upoštevanju pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

 

📚Splet besed je spletna pogovorna oddaja, ki jo skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko. V oddaji, ki bo potekala vsako drugo sredo ob 18. uri, bomo spregovorili širše o književnosti.

Gostili bomo mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature.

Občasno bomo v oddaji tudi predstavili kakšno novo literarno delo, obeležili kako spominsko obletnico in priredili kakšen večer branja proze v živo.

Gost 24. oddaje Splet besed bo Branko Pintarič.

 

BRANKO PINTARIČ

 

Pesnik, gledališčnik in založnik, roj. leta 1967, ustanovitelj prekmurske Založbe Cajt. Začetki njegove pesniške poti segajo v gimnazijska leta, ko je začel objavljati v glasilu Nova pota in sodeloval na več mladinskih festivalih. Njegove pesmi so bile objavljene v skupinskih pesniških knjižicah Imenik članstva (1988) in Korina naših temnih sanj (2000). Leta 2012 je izdal samostojno pesniško zbirko Temni smeh/Kmični smej. Izbor njegovih pesmi je uvrščen v antologijo prekmurskih pesnikov. Poleg poezije je na podlagi ljudskega izročila v knjižni obliki izdal pravljico Kak so šli v lejs trejbit/Kako so šli drvarit. Leta 2019 je izdal drugo samostojno pesniško zbirko Kuča moje matere.

Veliko se je ukvarjal tudi z gledališčem, je ljubiteljski gledališki igralec, režiser in scenarist. Z uspešnim vodenjem gledaliških skupin je prispeval k razvoju gledališke kulture v Pomurju, s sodelovanjem s Porabskimi Slovenci pa si prizadeva za ohranjanje slovenskega jezika in kulture v Porabju.

Leta 2018 je ustanovil Založbo Cajt, v okviru katere izdaja mnoge mlade in manj uveljavljene avtorje ter jim tako pomaga do izdaje njihovih knjig. S tem bogati prekmurski in slovenski književni prostor. V oddaji bomo spregovorili o njegovem pesniškem opusu, literarni generaciji njegovega časa, založništvu v Prekmurju ter povezavi literature in gledališča.

 

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija