8. december 2021 ob 00:00

Splet besed: Branko Pintarič

MIKK Murska Sobota

Sreda, 8. december 2021 ob 18h

Hibridni dogodek

Ogled bo možen v živo v MIKKovem klubskem prostoru ali preko Facebooke strani

 

Ogled oddaje v živo bo mogoč za omejeno število ljudi ob upoštevanju pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

 

?Splet besed je spletna pogovorna oddaja, ki jo skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko. V oddaji, ki bo potekala vsako drugo sredo ob 18. uri, bomo spregovorili širše o književnosti.

Gostili bomo mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature.

Občasno bomo v oddaji tudi predstavili kakšno novo literarno delo, obeležili kako spominsko obletnico in priredili kakšen večer branja proze v živo.

Gost 24. oddaje Splet besed bo Branko Pintarič.

 

BRANKO PINTARIČ

 

Pesnik, gledališčnik in založnik, roj. leta 1967, ustanovitelj prekmurske Založbe Cajt. Začetki njegove pesniške poti segajo v gimnazijska leta, ko je začel objavljati v glasilu Nova pota in sodeloval na več mladinskih festivalih. Njegove pesmi so bile objavljene v skupinskih pesniških knjižicah Imenik članstva (1988) in Korina naših temnih sanj (2000). Leta 2012 je izdal samostojno pesniško zbirko Temni smeh/Kmični smej. Izbor njegovih pesmi je uvrščen v antologijo prekmurskih pesnikov. Poleg poezije je na podlagi ljudskega izročila v knjižni obliki izdal pravljico Kak so šli v lejs trejbit/Kako so šli drvarit. Leta 2019 je izdal drugo samostojno pesniško zbirko Kuča moje matere.

Veliko se je ukvarjal tudi z gledališčem, je ljubiteljski gledališki igralec, režiser in scenarist. Z uspešnim vodenjem gledaliških skupin je prispeval k razvoju gledališke kulture v Pomurju, s sodelovanjem s Porabskimi Slovenci pa si prizadeva za ohranjanje slovenskega jezika in kulture v Porabju.

Leta 2018 je ustanovil Založbo Cajt, v okviru katere izdaja mnoge mlade in manj uveljavljene avtorje ter jim tako pomaga do izdaje njihovih knjig. S tem bogati prekmurski in slovenski književni prostor. V oddaji bomo spregovorili o njegovem pesniškem opusu, literarni generaciji njegovega časa, založništvu v Prekmurju ter povezavi literature in gledališča.

 

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija