15. december 2021 ob 17:00

Splet besed: Gregor Lozar

MIKK Murska Sobota

Sreda, 15. december 2021 ob 17h

Hibridni dogodek

Ogled bo možen v živo v MIKKovem klubskem prostoru ali preko Facebooke strani

 

Ogled oddaje v živo bo mogoč za omejeno število ljudi ob upoštevanju pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

 

?Splet besed je spletna pogovorna oddaja, ki jo skupaj pripravljata MIKK Murska Sobota ter pisateljica in urednica Lučka Zorko. V oddaji, ki bo potekala vsako drugo sredo ob 18. uri, bomo spregovorili širše o književnosti.

Gostili bomo mlade avtorje leposlovnih del in z njimi spregovorili o njihovi ustvarjalni poti, predstavili kakšen odlomek iz njihovih del in s tem poskušali spodbuditi tudi mlade, da se še sami preizkusijo v pisanju literature.

Občasno bomo v oddaji tudi predstavili kakšno novo literarno delo, obeležili kako spominsko obletnico in priredili kakšen večer branja proze v živo.

Gost 25. oddaje Splet besed bo Gregor Lozar.

 

Gregor Lozar

Rojen v Mariboru leta 1980; je pisatelj, pesnik in kulturni delavec.

Leta 2007 je na radiu Marš vodil literarno oddajo Pes Niki, kjer so s sovoditeljema poglobljeno predstavljali aktualne slovenske izdaje in običajno naredili tudi intervju z avtorjem. 2008 je bil kulturni urednik pri Katedri, kjer je pisal recenzije in članke ter skrbel za uredništvo prispevkov za kulturne strani. Med 2008 in 2015 je skrbel za prodajalno Bukvarne Ciproš na Poštni. 2016/2017 je organiziral in vodil Mlade rime v Mariboru in mariborski publiki predstavil več kot petdeset pesnikov in pesnic iz cele Slovenije. Trenutno dela na Kulturnem centru Maribor.

Pesmi in zgodbe je objavljal predvsem v reviji Dialogi, priložnostne kritike pa za Večer in Literaturo. Leta 2005 je v soavtorstvu z Lili Mihajlović in Janom Šmarčanom izdal pravljico Zmajeve solze (Separatio, 2005). Leta 2009 je izdal prvenec, zbirko kratkih zgodb Spačene, ki je naletela na dober kritiški odziv. 2016 je bil eden od ustanovnih članov Ožuljenega jezika – mariborske platforme za slam poezijo in član Slam zverin. Leta 2021 je začel pri Kulturnem centru Maribor objavljati serijo moderniziranih slovenskih in evropskih ljudskih pravljic. Njegove zgodbe so objavljene v antologiji Monte Christo, kolesa, kurent – Nova mariborska zgodba (2012), v antologiji najkrajše slovenske pripovedi Na balkonu visoke hiše (2020) ter zborniku Rukopisi 29.

Njegova dela so prevedena v srbohrvaščino, makedonščino, angleščino, keltsko irščino, baskovščino in frizijščino.

Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Trubarjev drevored, Murska Sobota, Slovenija