24. januar 2024 ob 18:00

Teja Kodela – “SOLO” (ODPRTJE RAZSTAVE)

Sreda, 24. januar 2024
MIKKova galerija
Odprto obrobje ob 18.00
__________________

V MIKKovi galeriji se nam bo s svojo samostojno razstavo “SOLO” predstavila Teja Kodela. Na razstavi SOLO bodo prikazani plesni koraki in gibi za solo plesalca in ker je to tudi avtoričina prva solo razstava.

S čustvi in gibi pokaže to, kar z besedami ne zna / ne more. Ples ji je idealno zatočišče, idealen beg pred vsemi skrbmi in težavami. Je neka varna točka, ki ji pomaga najti rešitve, jo sprošča, razveseljuje in ji povrne fokus. Najraje pa ples poveže z likovnostjo in tako svoj notranji svet poveže z realnostjo.
Na samostojni razstavi bodo prikazana grafična dela in slikarsko delo. Grafike so uprizorjene z grafično tehniko monotipije. Dela so večjih dimenzij. Grafike prikazujejo izbrane standardne in latinskoameriške plese, ki so preneseni na papir s pomočjo glasbe in določenih plesnih korakov. Za grafike je avtorica izbrala dva standardna (tango, angleški valček) in dva latinskoameriška plesa (cha-cha-cha, samba). Grafični odtisi standardnih in latinskoameriških plesov so bolj čisti, jasni in pregledni. Vidnih je več različnih kompozicij. Pri svobodnem gibanju pa je vidno predvsem prekrivanje ter gosta zapolnitev. Slikarsko delo pa prikazuje svobodno izražanje oz. svobodni ples, ki je bil narejen z barvo, katerega so vodila čustva.

Na likovnih delih je uporabila predvsem dve barvi. Modra barva, ki je prisotna v vseh njenih delih, je kot osnovna barva s katero začne ustvarjati in črna, ki je prisotna v njenem vsakdanu.
Razstavo izbranih del v ozadju bo spremljala tudi temu primerna glasba (glasba družabnih plesov), ki gledalca kar sili v ples oz. gibanje.

* TEJA KODELA
Rojena leta 1991 v Murski Soboti. Končala je Srednjo šolo za oblikovanje v Mariboru, magistrirala na Pedagoški fakulteti, na oddelku za Likovno pedagogiko. V sklopu študija se je dodatno izobraževala na Portugalskem, kjer je v sklopu Erasmus projekta študirala na Uma (Universidade da Madeira) smeri Oblikovanje in Športno treniranje (športna vzgoja in šport). Ukvarja se s pedagoškim delom. Področja njenega delovanja so ples, grafika in slikarstvo. V svojem izraznem svetu združuje vse tri panoge, jih prepleta med seboj ter posebno ljubezen posveča plesu in grafični monotipiji. Zanimajo jo čustva in gibi, ki jih lahko izrazi s telesom in prikaže na ploskvi. Sodelovala je na več skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini (Portugalska).

Živi in ustvarja v Mariboru.

Razstava bo na ogled od 24. 1. do 7. 2. 2024.