Prva v nizu uličnih razstav na Slovenski ulici

Od ponedeljka je v Slovenski ulici v Murski Soboti na ogled razstava Arhitekturne oblike – Sinagogi Lipóta Baumhorna v Szegedu in Murski Soboti.

Začetek razstave je počaščen obletnici deportacije prekmurskih Judov in zaradi trenutnih epidemioloških razmer ne bo uradne otvoritve. Razstava bo na ogled vse do 9. junija in nato še v mesecu septembru kot del Dnevov judovske kulture v Murski Soboti.

Razstavo je zasnovala madžarska avtorica umetnostna zgodovinarka Agnes Ivett Oszko, iz Madžarskega arhitekturnega muzeja in Dokumentacijskega centra spomeniškega varstva v Budimpešti.

Razstava je potujoča razstava, katere vsebina je bila posebej prilagojena za Mursko Soboto. Usklajevanje z avtorico in celoten prenos razstave je koordiniral Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v okviru projekta Rediscover. Za vso potrebno opremo je poleg Zavoda za kulturo, turizem in šport v okviru projekta Rediscover prispevala tudi Mestna občina Murska Sobota, vsebino o Judovski skupnosti v Murski Soboti pa je pripravil Pomurski muzej Murska Sobota.

Projekt Rediscover, poteka od junija 2018 do maja 2021 v okviru programa Interreg Podonavje. Z njim želimo ponovno odkriti in izpostaviti judovsko kulturno dediščino v destinaciji.