Buče – rumeni zaklad Prekmurja

Zakorakali smo v pisano jesen, polja so posuta s pridelki. V Prekmurju smo ponosni na rumeni zaklad, ki nam ga ponujajo oljne buče. Solata brez bučnega olja se v naših koncih ne postreže, obenem nas v teh dneh greje bučna juha na sto in en način. V sklopu projekta je Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ustvaril nekaj namigov za pripravo kosila z lokalnimi produkti. Tukaj eden namig za bučno juho.

 

 

 

SESTAVINE:

1kg buča

1 čebula

1 česen

0,5 dcl sladka smetana

maslo

bučna semena

bučno olje

timijan, rožmarin, kumina, mleta paprika

 

POSTOPEK:

Bučo olupimo, ji odstranimo semena in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Segrejemo 2 žlici olja. Bučo in čebulo zapečemo, dodamo strt česen, mleto papriko in lovorjev list. Prilijemo juho. Solimo, popramo, dodamo mleto kumino ter bučo skuhamo do mehkega. Odstranimo lovorjev list, dodamo sladko smetano in juho zmečkamo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še začinimo.

Segrejemo 1 žlico masla, bučna semena zapečemo in nekoliko solimo. Juhi dodamo bučna semena. Po želji lahko dodamo še kakšno žlico sladke smetane ali pa juho pokapamo z bučnim oljem.

——————————————————————————————

S projektnimi partnerji razvijamo vodilne produkte regije: kruh, med, jabolka, buče, mleko in mineralno/termalno vodo. Gradimo slovensko – avstrijsko sodelovanje pri razvoju nepozabnih turističnih doživetij Slovenskih goric, Podravja, Pomurja in avstrijske Štajerske.

Projekt FLAGSHIP PRODUCTSje sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija 2014-2020.