Kolesarjem na voljo nova pot Slovenia Green Pannonian Route

Dobro varovana skrivnost severovzhodne Slovenije povezuje tri zelene destinacije v obmejnem pasu štirih držav.

 

  • Tridnevna kolesarska pot po Pomurju, Srcu Evrope.
  • Na voljo je brezplačen interaktiven zemljevid z 200 interesnimi točkami.
  • Celotna dolžina: približno 120 km (odvisno od izbrane različice).
  • Najnižja in najvišja točka na poti: 158/334 m.

 

Pričenja se prva prava turistična sezona po dveh letih in za vse, ki iščete mirnejše kotičke, prepredene s kulturo, naravo, hrano, vinom in avanturami, je od 30. junija naprej na voljo nova kolesarska pot Slovenia Green Pannonian Route (SGPR). Ta 3-dnevni kolesarski krog vas bo popeljal po zelenih destinacijah Pomurja, Srca Evrope.

 

V Pomurju, pokrajini na severovzhodu Slovenije, deželi zdravilnih vrelcev, odlične kulinarike, vrhunskih vin in gostoljubnih ljudi, se stikajo kar štiri države – Slovenija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška. Regijo tako zaznamujejo raznolike kulture in običaji, slikovita pokrajina z zdravilišči in vinogradi ter nepozabne priložnosti za fotografiranje in ustvarjanje spominov. In, seveda, ne pozabimo, fantastične kolesarske poti.

SGPR je nastala v sodelovanju med Zavodom Novi turizem, Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in  Zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace.

 

Krožna pot se prične v Murski Soboti, največjem mestu Pomurja, in prvi dan kolesarje vodi ob levem bregu reke Mure jugovzhodno vse do Lendave. Naslednji dan prečka Muro in vstopi v Prlekijo, gričevnato vinsko pokrajino, kjer obišče Ljutomer in vinorodni Jeruzalem. Tretji dan se pot zaključi s povratkom v Mursko Soboto.

“Pot Slovenia Green Pannonian Route je pomembna, saj popotnikom nudi nov način odkrivanja ene najbolj osupljivih slovenskih pokrajin,” pravi Daniel Ulčar, strokovni sodelavec za turizem Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. “Kolesarji, ki pridejo spoznavat našo zgodovino, kulinariko, ljudi in naravo, odkrijejo pravi raj.”

 

Dnevno kolesarji prevozijo približno 40 kilometrov pretežno ravninske in občasno rahlo gričevnate trase. Krog je speljan po mirnih cestah in makadamskih poteh, ki povezujejo destinacije in ponudnike z nacionalnim znakom Slovenia Green za zeleno, okolju in družbi prijazno poslovanje v turizmu.

 

“Pot SGPR je še ena od Slovenia Green poti, ki trajnostno certificiranje destinacij in turističnih ponudnikov nadgrajujejo z vsebinami in zgodbami, ” pove Tina H. Zakonjšek, direktorica Zavoda Novi turizem in vodja Konzorcija Slovenia Green. “SGPR nudi gostom preživljanje aktivnih počitnic v kombinaciji z bogato kulturno in naravno dediščino, gastronomijo in prijaznimi gostitelji. Zaradi nižinskega terena je primerna tudi za manj izkušene kolesarje.”

 

Pot je bila razvita v sklopu projekta Transdanube Travel Stories, v okviru programa Interreg Podonavje. Projekt je sofinanciran s strani skladov Evropske unije (ESRR, IPA).

 

Več informacij o poti Slovenia Green Pannonian Route, vključno z itinerarjem, zgodbami in fotografijami, dobite na e-naslovu tina@novi-turizem.org.