Grad Murska Sobota

Grad Murska Sobota v svoji renesančni zasnovi izvira iz 16. stoletja. Med renesančnimi gradbenimi elementi izstopajo ohranjeni kamniti okenski okvirji in kamniti lok severnega portala. Sedanja podoba v pretežni meri kaže vse pomembne prezidave v 18. stoletju, ko so dvoriščne trakte obzidali z arkadami in na novo členili fasade, med katerimi izstopa severno baročno pročelje, dozidali grajsko kapelo in naročili iluzio nistično poslikavo salona v prvem nadstropju. Poslikavo salona s cvetnimi motivi, angelci in alegorijo večnega boja med bogom vojne ter boginjo znanosti in umetnosti dopolnjuje imenitna rokokojska keramična peč. V 18. stoletje sodi tudi vzhodni portal z atlantoma na okroglih stebrih, ki nosita balustradni balkon. Izvorno naj bi bil portal del porušene palače v Budimpešti in prizidan konec 19. stoletja. Tedaj so zamenjali tudi večino oken in zazidali arkade v prvem nadstropju notranjega dvorišča. Srednjeveški grad z imenom Bel Mura naj bi se na tem mestu nahajal že leta 1255. Po menjavi več gospodarjev je leta 1365 prišel v last rodbine Széchy, ki je izvirala iz kraja Rimavská Seč na današnjem Slovaškem. S sedanjim imenom se kot Mura Zombatha prvič omenja leta 1398. Zadnja lastnika soboške posesti iz rodbine Széchy sta bila Julija Széchy in njen mož grof Franc Kery, leta 1687 sta jo prodala Petru Szapáryju. Tega je kralj imenoval za barona, njegova sinova pa sta si že pridobila grofovski naziv. Rodbina izvira iz kraja Szápár v Veszpremski županiji na Madžarskem, njeni člani pa se vse do današnjih dni ponašajo z visokimi vojaškimi in državnimi funkcijami. Szapáryji so dali zasaditi angleški park in dotedanji renesančni grad so z baročnimi prezidavami, poslikavami in velikim zbirateljskim okusom spremenili v enega najbolj bogato opremljenih gradov na današnjih slovenskih tleh. Toda premoženje je do konca njihovega gospostva usahnilo, oprema gradu je bila razprodana na dražbi leta 1930, zatem pa tudi sama grajska stavba, to je kupila občina. Grad je bil od tedaj namenjen različnim potrebam in upravljavcem. Najbolj žalosten del njegove zgodovine je bil čas 2. svetovne vojne in takoj po njej, ko so bili v njem sodišča in zapori, pa tudi dve usmrtitvi z obešanjem.

 

H grajskemu poslopju je do 19. stoletja vodila glavna pot iz severne smeri, kjer se je prišleku odprl pogled na kamnit renesančni portal in razgibano baročno fasado z visokimi polkrožno sklenjenimi okni salona. Konec 19. stoletja so na nekoč stransko vzhodno pročelje namestili baročni portal in tako odprli novo glavno pot do gradu. Širok drevored med gradom in neogotskim kompleksom evangeličanske cerkve je leta 1937 zasnoval arhitekt Feri Novak. Drevored nosi ime pisca prve slovenske knjige Primoža Trubarja, ki je ob 500. obletnici rojstva tam dobil svoj doprsni kip, delo Draga Tršarja. Kip se je pridružil spomeniku prvim prekmurskim piscem iz leta 1939 in spomeniku v 2. svetovni vojni padlim učiteljem iz leta 1959. V arhitekturnem smislu se drevored danes navezuje na Drevored Martina Lutra, v estetskem pa odpira lep pogled na obe poslopji in sam park ter ponuja eno najlepših perspektiv v mestu.

 

Grad Murska Sobota je skupaj s parkom pomembno središče kulturnega in družabnega dogajanja v mestu. V njem ima od leta 1956 prostore regionalni Pomurski muzej Murska Sobota, ki ponuja na ogled stalno razstavo o življenju ljudi ob Muri od naselitve do danes, Kološev kabinet umetniške fotografije z zapuščino soboškega umetniškega fotografa Jožeta Kološe – Kološa in stalno razstavo portretov slovenskih impresionistov Draga Tršarja. Muzejsko ponudbo dopolnjujejo občasne tematske razstave, delavnice ter druge vsebine za otroke in odrasle, tudi muzejska trgovina z izbranimi izdelki. V gradu ima prostore tudi Mladinski informativni in kulturni klub (MIKK), ki v klubsko kavarno in galerijo prinaša programe sodobne likovne in glasbene ustvarjalnosti mladih, izbrane koncerte in predstavitve. Tukaj je večnamenska dvorana za manjše scenske dogodke in predstave, prireditve in srečanja. Nekdanja grajska kapela je s prenovo, novo opremo in namestitvijo slik Sandija Červeka v oltarno vertikalo postala osrednji občinski prostor, namenjen civilnim porokam. Veliko dogodkov se od pomladi do jeseni zvrsti na grajskem dvorišču, na ploščadi pred gradom ali na odprtih zelenih površinah mestnega parka s kuliso, kot so le redko kje. Poseben festivalsko-turistični dogodek so Soboški dnevi, s katerimi Murska Sobota konec junija stopi v čas pestrega poletnega glasbe nega in scenskega dogajanja.

 

Grad Murska Sobota

Trubarjev drevored 1, Murska Sobota, Slovenija