Rekreacijski park Fazanerija

Mestni gozd Fazanerija na severozahodni strani mesta predstavlja nekakšno nadaljevanje parka v središču mesta, ki je prekinjen z nekaj ulicami. Fazanerija, ki je v času grofov Szaparyjev služila kot živalski vrt, se danes ponaša z domačimi drevesnimi vrstami gabrov, jesenov in hrastov, ki dajejo Fazaneriji podobo urejenega gozda. Fazanerija je z razbremenilnim kanalom in potokom Ledava rekreacijski poligon za Sobočance. V Fazaneriji so trim steza, kopališče, teniško igrišče, nogometni stadion, skozi njo se vijejo sprehajalne in pohodniške poti, ki so primerne tudi za nordijsko hojo. Ob Fazaneriji se vije tudi kolesarska Pot užitka, ki objame Mursko Soboto in okolico. Po zelenih površinah mesta vodi Soboška zelena pout, ki poveže Fazanerijo z mestom. Fazanerija predstavlja tudi odlično izhodišče za pohode, rekreativni tek in sprehode ob rečici Ledava, Puconskem potoku in še dlje proti Goričkem.

Fazanerija je edini večji gozdni kompleks v bližini mesta, ki je namenjen rekreaciji mestnega prebivalstva. Zato se je mestna občina odločila in v letu 2010 pristopila k  revitalizaciji mestnega gozda tako, da je postal  obiskovalcem dostopnejši in prijaznejši  tudi ob slabem vremenu in v vseh letnih časih. Prijaznejši je tudi za rastlinski in živalski svet, zanje so namenjene določene večje površine, kjer jih ne bodo motili obiskovalci.

Včasih enoten prostor je presekal razbremenilni kanal, ki je v zadnjih letih postal priljubljeno sprehajališče meščanov. Neposreden dostop ali sestop  z nasipa  je lahko nevaren  marsikateremu obiskovalcu.  Zato so postavili stopnice za  varnejše prečkanje nasipa. Te so vkopane v nasip, narejene so iz lesa, tako da so čim manj moteče za okolje in ne izstopajo  iz naravnega okolja.

Fazanerija je lahko zelo zanimiva tudi za pouk v naravi. V ta namen so na dveh mestih oblikovali učilnice v naravi. Postavili so klade iz podrtih debel, ki bodo tako imenovane klopi za učenje na prostem.

Na novo so uredili tudi trim stezo z 18 postajami, od tega je 14 takšnih z različnimi orodji, ostale so označene z vadbenimi tablami.

Rekreacijski park Fazanerija

Fazanerija-Stadion, Kopališka ulica, Murska Sobota, Slovenija