Ob Expanu 30 novih cvetočih dreves

Ob vseslovenski akciji Čebelarske zveze Slovenije »Dan sajenja medovitih rastlin – 26. marec«, smo ob Regijskem promocijskem centru Expano zasadili 30 japonskih češenj. Nasad je v sklopu projekta SAKURA nastal v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske.

 

Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota je ob dogodku poudaril tudi simbolično ‘sajenje skupnih stikov’ z Japonsko. Sadike japonskih češenj so namreč donacija gospoda Yukija Morija – nekdanjega častnega konzula Republike Slovenije na Japonskem in velikega prijatelja Murske Sobote. »Japonske češnje so simbol v različnih pomenih besede. Hkrati pa seveda zgodovinsko gledano in tradicionalno gledano staro japonsko drevo, ki ima na eni strani pomen minljivosti in na drugi strani pomen novega življenja. Drevored je v okviru akcije Sakura nastal na pobudo veleposlaništva Japonske in z donatorstvom Yukija Morija ter soproge. Zelo sem jima hvaležen za to idejo, tudi za to, kar so storili za Pomurje, za pomurske podjetnike, ki jih promovirajo na japonskem tako tiste, ki se ukvarjajo z živilsko predelovalno industrijo kot tiste, ki se ukvarjajo z vinarstvom. Hkrati pa je bil drevored posajen tudi ob 30 obletnici diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo in v spomin na olimpijske igre lansko leto v Tokiu, ki so bile posebne v tem, da so bile brez gledalcev.«

Drevored češenj so simbolično zasadili  župan dr. Aleksander Jevšek,  veleposlanik Japonske Hiromichi Matsushima, velika prijatelja Murske Sobote Yukio in Keiko Mori, predsednik olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, predsednik paraolimpijskega komiteja Slovenije Damijan Lazar in predsednik Čebelarske zveze Pomurja Štefan Šemen.

Drevesa bodo nudila odlično zatočišče mladim kot tudi starejšim, ki bodo lahko ležali pod krošnjami japonskih češenj. Vsak konec marca bomo skupaj občudovali cvetenje teh češenj ob soboškem jezeru, ki postaja resnično točka, ki jo ljudje vse pogosteje obiskujejo.