Murska Sobota – mesto dogodkov in oddiha

Domačnost, gostoljubnost in tradicija so tisto kar v Pomurju prepriča vsakega popotnika. Del tega lahko doživimo s sprehodom skozi mesto Murska Sobota, ki je zaradi svoje lege in vloge v regiji, srce Pomurja. Murska Sobota je majhno mesto, z velikim srcem, ogromno zelenih površin in gostoljubnih kotičkov, ki vas ne bodo pustili ravnodušne. Mestno središče je prežeto s stavbami iz secesijske dobe in v neposredni bližini na Slovenski ulici najdemo Hranilnico prekmurskih dobrot. Simpatična prodajalnica izvirnih prekmurskih gastronomskih izdelkov združuje trgovinico, okuševalnico in Turistično informacijski center. Tu lahko kupimo rokodelski spominek, okušamo domače dobrote izpod rok pridnih, lokalnih pridelovalcev in dobimo izčrpne informacije o Murski Soboti z okolico. Ne samo, da lahko kupimo okusen bučni namaz, raznovrstne marmelade, odlično čokolado izvirnih kombinacij, slastne medenjake, tradicionalno in hladno stiskano bučno olje, hkrati lahko dogovorimo ali rezerviramo izlete, doživetja, kulinarična razvajanja v mestu in regiji .

 

 

V pomladnih in poletnih mesecih mesto oživi s številnimi prireditvami na prostem, kot so SOČNA VILICA (festival ulične kulinarike maj-september), SOBOŠKO POLETJE (julij, avgust), SKRITO DVORIŠČE (julij, avgust), SOBOŠKI DNEVI (junij). Murska Sobota, po zaslugi festivala plesa FRONTA konec avgusta, postane plesna prestolnica na robu države. V začetku septembra kulinarično dogajanje obogati FESTIVAL PREKMURSKE ŠUNKE IN GIBANICE. Številne prireditve se jeseni nadaljujejo s tradicionalnima kramarsko-rokodelskima sejmoma TREJZINO SENJE (oktober) in MIKLOŠEVO SENJE (november). V mestu je doma OSREDNJE POMURSKO MARTINOVANJE in MARTINOV POHOD (november). Dogodki na prostem svoj vrhunec dosežejo s PRAZNIČNIM DECEMBROM V SOBOTI (december). Takrat v mestu navduši drsališče z edinstvenim razgledom na Soboški grad in Evangeličansko cerkev. Ob drsališču nas boža opojen vonj praznične hrane in pijače. Leto se zaključi s SILVESTROVANJEM na prostem.

 

Sprehod skozi Mursko Soboto je kot razvajanje na pladnju s tradicionalno domačimi in edinstveno modernimi okusi.

Domače dobrote kot so prekmurska gibanica ali bograč v tradicionalnem kotličku si lahko privoščimo pod stoletnimi divjimi kostanji, v nekdanjem casinoju Dobray, današnjem hotelu in restavraciji Zvezda.

Na drugi strani ulice nas v postapokaliptično prihodnost popeljal Bunker postapocalyptic steampunk bar. Edinstveni stil čutimo v celotnem interierju, na krožniku pa nas prepričajo gurmanski burgerji v družbi pivskega nabora iz vsega sveta, glazirana rebrca ali druge, tudi veganske specialitete, po navdihu svetovnih kuhinj.

Le dobrih pet minut hoje iz mestnega jedra obiščemo družinsko Restavracijo Uno, kjer nas v prijetnem ambientu čakata domačnost in odličnost okusa.

Samo 15 minut s kolesom iz mestnega jedra in že se znajdemo sredi zorilnice domačih prekmurskih šunk. Šunkarna Kodila, delikatesna prodajalna in restavracija Gourmet Meet Meat nam ponudijo sprehod skozi družinsko zgodbo treh generacij. Prepustimo se vonju domačih mesnin, domačih tradicionalnih jedi in steaka pripravljenega posebej za nas.