Gledališče Park

Nekoč mestni kino, danes hram kulture, ki stoji na robu mestnega parka v Murski Soboti. Pritlično zgradbo v modernističnem slogu, zgrajeno leta 1951, je načrtoval arhitekt Franc Novak.

V okviru EPK 2012 je potekala njegova prenova v večnamensko dvorano, ki je danes znana pod imenom Gledališče Park. Obnova nekdanjega kina je potekala po idejni zasnovi soboškega arhitekta Andreja Kalamara.

 

Gledališče skozi vse leto prireja številne gledališke, glasbene, plesne, filmske in druge prireditve za različna občinstva, le teh dogodkov je več kot 200. V stavbi deluje tudi Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, ki skrbi za kulturno-umetniški program mesta, tehnično in organizacijsko pa podpira številne zunanje uporabnike, ki svojo dejavnost predstavljajo v prostorih zavoda ali na javnih površinah. Murska Sobota slovi po izjemnih dogodkih v slovenskem in mednarodnem kulturnem prostoru.
Pred Gledališčem Park stoji v duhu socialističnega realizma oblikovan spomenik narodnega heroja Štefana Kovača – Marka iz leta 1953, edina skulptura znanega striparja in ilustratorja Mikija Mustra. Štefan Kovač – Marko (1910 – 1941) je znan kot slovenski publicist, komunist, pravnik in narodni heroj. Rodil se je v Nedelici, kjer si je možno ogledati tudi njegovo obnovljeno domačijo. Po njem s eimenuje tudi ulica, na kateri stoji kip.

 

V letu 2017 so bile na zelenico pred Novakovimi bloki v Ulici Štefana Kovača postavljene skulpture sodobnih slovenskih kiparjev, prenesene iz nekdanjega Parka skulptur Mura: Skladi XXI Dušana Tršarja (1979), Prostorska kompozicija Janeza Lenassija. (1985), Bik Janeza Boljke (1985), Slika XIII Petra Černeja (1977), Veliki temni semafor Slavka Tihca (1963). Skulptura Organska rast Toneta Demšarja (1985) krasi preddverje Gledališča Park. Celoten sklop likovnih del zaključuje Gorička krajina (1963), kompozicija umetnika Ladislava Danča na pročelju stavbe Pošte in Telekoma na vogalu Kocljeve ulice in Trga zmage.

Gledališče Park

Ulica Štefana Kovača 30, 9000 Murska Sobota, Slovenija